Ciasto zebra, czyli prosty deser w sam raz na weekend. Dodaj ten napój, a smak cię zaskoczy

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne ciasto na weekend, mamy dla ciebie wspaniały przepis na zebrę - pasiasty deser, który zrobisz bez wysiłku. Jeśli chcesz, by smak tego wypieku oczarował twoich bliskich, dodaj do ciasta białą oranżadę - zebra będzie puszysta, wilgotna i nie zostanie ani okruszek.

Więcej przepisów na weekendowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto zebra to uniwersalny deser, który pasuje na każdą okazję. Zbliża się weekend, czyli czas odpoczynku i spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, więc to najlepszy czas, by wypróbować ten prosty przepis na ciasto w paski. Jak je zrobić, by oczarowało smakiem i delikatną teksturą? Kluczem jest nietypowy składnik, a dokładnie biała oranżada.

Ciasto zebra - przepis idealny na weekend

Potrzebne składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 2,5 szklanki mąki pszennej  plus 2 łyżki (typ 450 lub 500)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka gazowanej oranżady
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • do smaku: aromat waniliowy

Dodatkowo: okrągła forma o średnicy 26 cm, bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy

Ciasto zebra - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka przelej do miski i za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę.
  2. Kiedy białka już będą sztywne, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Kiedy uzyskasz gęstą i lśniącą masę, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Do ubitych białek, przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, stopniowo wlewając oranżadę i olej. Nie miksuj długo, by zachować puszystą strukturę ciasta.
  4. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Zmiksuj obie masy na gładki krem.
  5. Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ja masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Teraz za pomocą łyżki lub chochelki nakładaj na zmianę porcję ciemnego i jasnego ciasta. Im mniejsze porcje będziesz nakładać, tym więcej pasków uzyskasz.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Zebrę piecz przez ok. godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj polewą lub oprósz cukrem pudrem.

Takie ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli w weekend spodziewasz się gości lub po prostu jesteś sympatykiem domowych wypieków, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: