Więcej przepisów na weekendowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto zebra to uniwersalny deser, który pasuje na każdą okazję. Zbliża się weekend, czyli czas odpoczynku i spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, więc to najlepszy czas, by wypróbować ten prosty przepis na ciasto w paski. Jak je zrobić, by oczarowało smakiem i delikatną teksturą? Kluczem jest nietypowy składnik, a dokładnie biała oranżada.
Ciasto zebra - przepis idealny na weekend
Potrzebne składniki:
- 5 dużych jaj
- 2,5 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki (typ 450 lub 500)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka gazowanej oranżady
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- do smaku: aromat waniliowy
Dodatkowo: okrągła forma o średnicy 26 cm, bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy
Ciasto zebra - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka przelej do miski i za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę.
- Kiedy białka już będą sztywne, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Kiedy uzyskasz gęstą i lśniącą masę, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Do ubitych białek, przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, stopniowo wlewając oranżadę i olej. Nie miksuj długo, by zachować puszystą strukturę ciasta.
- Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Zmiksuj obie masy na gładki krem.
- Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ja masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Teraz za pomocą łyżki lub chochelki nakładaj na zmianę porcję ciemnego i jasnego ciasta. Im mniejsze porcje będziesz nakładać, tym więcej pasków uzyskasz.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Zebrę piecz przez ok. godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj polewą lub oprósz cukrem pudrem.
Takie ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli w weekend spodziewasz się gości lub po prostu jesteś sympatykiem domowych wypieków, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.