Ciasto francuskie - przepisy doskonałe na imprezę. Trzy przepisy, które zrobisz w mniej niż kwadrans

Szybkie dania, które przygotujesz w kilka minut, a łączy je jeden składnik. Jest to ciasto francuskie - mamy przepisy, które absolutnie nie sprawią ci trudności. Dzięki nim będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem. Podziel się nimi z rodziną i przyjaciółmi.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto Ewy Wachowicz

Produkt ten możesz wykorzystać do stworzenia przekąsek słodkich i słonych. Idealnie pasuje do konfitur, budyniu i sera, ale polubi się także z wędlinami oraz parówkami. Oto niezwykłe i kruche ciasto francuskie. Przepisy na dania z nim w roli głównej są proste i szybkie. Bez problemu możemy wykonać je samodzielnie.

Ciasto francuskie - przepisy na przekąski, którymi możesz się pochwalić

Planujesz domówkę i szukasz dań, które możesz na niej zaserwować? Mówi się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Przysmaki, które można stworzyć z tego niepozornego składnika przypadną do gustu wielu osobom. Ciasto francuskie sprawdzi się w każdej sytuacji. Po upieczeniu jest chrupiące, co nadaje mu nieco wyjątkowości. Mamy dla ciebie kilka szybkich receptur, które mogą ci się spodobać.

Ciasto francuskie - przepisy na ciekawe i proste dania

  • Paszteciki z łososiem

Do wykonania tego dania potrzebne będą:

  • kawałek łososia,
  • płat ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka musztardy,
  • posiekany świeży koperek.

Jak zrobić:

  1. Ciasto francuskie podziel na mniejsze części, łososia zaś pokrój w kostkę (najlepiej, jeśli będzie dość gruba).
  2. Rybę wymieszaj z musztardą, koperkiem oraz solą i pieprzem.
  3. Połóż farsz na cieście i utwórz tak zwane poduszeczki.
  4. Posmaruj wszystkie kawałki pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku.
  5. Wstaw je do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. 
  • Ciasto francuskie na słodko

Francuskie trójkąty z serem wykonasz z:

  • 2 opakowań ciasta francuskiego,
  • 350 g mielonego twarogu,
  • opakowania cukru wanilinowego,
  • 3 jajek,
  • 4 łyżek cukru,
  • soli,
  • cukier puder.

Wykonanie:

  1. Twaróg zmiksuj z cukrem i żółtkami, białka ubij z solą. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty. Na każdy z nich wyłóż 1 łyżeczkę masy.
  3. Kawałki złóż na pół i dociśnij.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego formę z trójkącikami. Piecz przez 20-25 minut.
  5. Posyp cukrem pudrem.



  • Parówki w cieście francuskim


Zaopatrz się w:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • opakowanie parówek,
  • 12 plasterków sera,
  • sezam.

Wykonanie:

  1. Płaty pokrój na mniejsze kwadraty i je lekko rozwałkuj.
  2. Na każdy kawałek połóż ser i parówkę. Składniki delikatnie owiń.
  3. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obficie sezamem.
  4. Ułóż je na formie z papierem do pieczenia.
  5. Wstaw przekąskę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut.
  6. Podawaj z keczupem lub sosem tysiąca wysp. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.