Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Zobacz wideo Ciasto Ewy Wachowicz
Produkt ten możesz wykorzystać do stworzenia przekąsek słodkich i słonych. Idealnie pasuje do konfitur, budyniu i sera, ale polubi się także z wędlinami oraz parówkami. Oto niezwykłe i kruche ciasto francuskie. Przepisy na dania z nim w roli głównej są proste i szybkie. Bez problemu możemy wykonać je samodzielnie.
Ciasto francuskie - przepisy na przekąski, którymi możesz się pochwalić
Planujesz domówkę i szukasz dań, które możesz na niej zaserwować? Mówi się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Przysmaki, które można stworzyć z tego niepozornego składnika przypadną do gustu wielu osobom. Ciasto francuskie sprawdzi się w każdej sytuacji. Po upieczeniu jest chrupiące, co nadaje mu nieco wyjątkowości. Mamy dla ciebie kilka szybkich receptur, które mogą ci się spodobać.
Ciasto francuskie - przepisy na ciekawe i proste dania
Do wykonania tego dania potrzebne będą:
- kawałek łososia,
- płat ciasta francuskiego,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- łyżka musztardy,
- posiekany świeży koperek.
Jak zrobić:
- Ciasto francuskie podziel na mniejsze części, łososia zaś pokrój w kostkę (najlepiej, jeśli będzie dość gruba).
- Rybę wymieszaj z musztardą, koperkiem oraz solą i pieprzem.
- Połóż farsz na cieście i utwórz tak zwane poduszeczki.
- Posmaruj wszystkie kawałki pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku.
- Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
- Ciasto francuskie na słodko
Francuskie trójkąty z serem wykonasz z:
- 2 opakowań ciasta francuskiego,
- 350 g mielonego twarogu,
- opakowania cukru wanilinowego,
- 3 jajek,
- 4 łyżek cukru,
- soli,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Twaróg zmiksuj z cukrem i żółtkami, białka ubij z solą. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Pokrój ciasto francuskie na kwadraty. Na każdy z nich wyłóż 1 łyżeczkę masy.
- Kawałki złóż na pół i dociśnij.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego formę z trójkącikami. Piecz przez 20-25 minut.
- Posyp cukrem pudrem.
Zaopatrz się w:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- opakowanie parówek,
- 12 plasterków sera,
- sezam.
Wykonanie:
- Płaty pokrój na mniejsze kwadraty i je lekko rozwałkuj.
- Na każdy kawałek połóż ser i parówkę. Składniki delikatnie owiń.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obficie sezamem.
- Ułóż je na formie z papierem do pieczenia.
- Wstaw przekąskę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut.
- Podawaj z keczupem lub sosem tysiąca wysp.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.