Sernik , jak zrobić idealnie puszysty i rozpływający w ustach? Nasz przepis cię zaskoczy i posmakuje całej rodzinie

Zbliża się weekend a ty chcesz osłodzić swojej rodzinie ten czas? Świetnie się składa. Upiecz puszysty sernik z naszego przepisu a cała rodzina będzie wniebowzięta.

Więcej przepisów na weekendowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Weekend to idealny moment na słodkości. Mamy więcej siły i chęci, możemy delektować się wspólnie spędzonym czasem w gronie najbliższych. To oznacza, że możemy również rozpieszczać samych siebie oraz naszą rodzinę. Puszysty delikatny sernik to przepis na idealną niedzielę. Naszym zdaniem idealnie się sprawdzi w towarzystwie popołudniowej kawy lub wieczornej herbaty. Jeśli zastanawiasz się, co upiec to rozwiązaliśmy ten dylemat za ciebie. Do dzieła!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Składniki:

  • twaróg (kilogram)
  • cukier waniliowy (opakowanie)
  • mąka ziemniaczana (4 łyżki)
  • kostka masła
  • 5 jajek średniej wielkości lub 6 małych
  • cukier puder
  • pół szklanki cukru
  • papier do pieczenia
  • tortownica  o średnicy (24cm lub 26 cm)

Ważne – najlepiej jeśli twaróg, jajka oraz masło są w temperaturze pokojowej.

Krok po kroku:

  1. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia oraz ustaw piekarnik 170 stopni aby zdążył się nagrzać.
  2. Pierwszym krokiem będzie oddzielenie żółtek od białek. 
  3. Następnie masło ubij z cukrem na miękką masę, stopniowo w trakcie miksowania dodawaj żółtka.
  4. Gdy już masło połączy się z żółtkami zacznij dodawać ser. Gdy całość będzie wymieszana dodaj kolejno cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną. Cały czas miksuj.
  5. Białka, które zostały oddzielone od żółtek ubij na sztywną pianę. Ubite dodawaj stopniowo do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
  6. Powstałą masę przełóż do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170 stopniach przez około 50-60 min (do suchego patyczka). Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, więc zanim wyciągniesz ciasto upewnij się, że jest upieczone.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp sernik cukrem pudrem i zajadaj.

Domowy sernik najlepiej smakuje w gronie bliskich z kubkiem gorącej kawy lub herbaty. To idealny deser na weekend. Jest delikatny, puszysty dzięki ubitym białkom i posmakuje każdemu. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Jeśli zastanawiasz się, co podać swoim bliskim to chyba nasz przepis ci to ułatwił. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.