Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli szukasz przepisu na domowe wypieki, przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką jest idealnym pomysłem. Bardzo często gości w naszych domach, ponieważ jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by stworzyć całą blachę pysznego ciasta.
Jak przygotować ciasto drożdżowe z kruszonką by było delikatne i pyszne?
Sekret tkwi w przygotowaniu ciasta. Aby uzyskać dobrą fakturę, należy je dobrze wyrobić. O smaku decydują również odpowiednio dobrane składniki, dobrego pochodzenia. Odpowiednio przygotowana kruszonka podkreśli smak i nada chrupkości. W wielu domach ciasto podawane jest z powidłami śliwkowymi, dżemem lub kakao. Niezależnie od podania ciasto według naszego przepisu smakuje obłędnie. Sprawdź jak je przygotować, by smakowało jak od babci.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki tortowej
- 2 żółtka
- jedno całe jajko
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml letniego mleka
- sól
Składniki na kruszonkę:
- 50 g schłodzonego masła
- 60 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier i wlewamy letnie mleko, na koniec dodajemy dwie łyżki mąki. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy i czekamy, aż rozczyn urośnie.
- Kolejnym krokiem jest rozbełtanie żółtek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy rozpuszczone masło, ponownie wyrabiamy ciasto, tak by nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy pod przykryciem, do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto ponownie wyrabiamy, a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę. Łączymy mąkę, cukier i masło i wyrabiamy w palcach. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypujemy na cieście, dociskając do masy.
- Ciasto pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C. Podajemy przestudzone. Świetnie smakuje z domowymi dżemami i powidłami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina