Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na smak dzieciństwa. Domowa receptura jak od babci

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia smak dzieciństwa. Z naszym przepisem przygotujesz je bardzo szybko. Dodatek kruszonki sprawi, że zakochasz się w tym smaku. To świetny przepis na każdą okazję.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli szukasz przepisu na domowe wypieki, przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką jest idealnym pomysłem. Bardzo często gości w naszych domach, ponieważ jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by stworzyć całą blachę pysznego ciasta. 

Bułeczki maślanePrzepis na bułki najlepsze na świecie, czyli bułeczki maślane. Są puszyste jak chmurka

Jak przygotować ciasto drożdżowe z kruszonką by było delikatne i pyszne?

Sekret tkwi w przygotowaniu ciasta. Aby uzyskać dobrą fakturę, należy je dobrze wyrobić. O smaku decydują również odpowiednio dobrane składniki, dobrego pochodzenia. Odpowiednio przygotowana kruszonka podkreśli smak i nada chrupkości. W wielu domach ciasto podawane jest z powidłami śliwkowymi, dżemem lub kakao. Niezależnie od podania ciasto według naszego przepisu smakuje obłędnie. Sprawdź jak je przygotować, by smakowało jak od babci.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki tortowej
  • 2 żółtka 
  • jedno całe jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • sól

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g schłodzonego masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier i wlewamy letnie mleko, na koniec dodajemy dwie łyżki mąki. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy i czekamy, aż rozczyn urośnie.
  • Kolejnym krokiem jest rozbełtanie żółtek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy rozpuszczone masło, ponownie wyrabiamy ciasto, tak by nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy pod przykryciem, do ponownego wyrośnięcia na godzinę. 
  • Ciasto ponownie wyrabiamy, a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę. Łączymy mąkę, cukier i masło i wyrabiamy w palcach. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypujemy na cieście, dociskając do masy.
  • Ciasto pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C. Podajemy przestudzone. Świetnie smakuje z domowymi dżemami i powidłami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: