Surówka z ogórków kiszonych to szybki dodatek do obiadu. Dodaj cukier, a przełamiesz kwaśny smak

Surówka z ogórków kiszonych z cebulą to chyba najłatwiejszy dodatek do obiadu, jaki znamy. Minimum składników, pracy i czasu, a efekt naprawdę duży. Wystarczą kiszone ogórki, cebula i nieco przypraw, a znakomitą surówkę pasującą niemal do każdego mięsnego obiadu zrobimy w kilka chwil.

Surówka z ogórków kiszonych to naprawdę szybki sposób na porcję zdrowych warzyw na talerzu. Najlepiej zrobić ją z samodzielnie zrobionych w domu kiszeniaków. Jeśli jednak nie mamy weków – bez problemu znajdziemy główny składnik jakim są ogórki, w każdym osiedlowym sklepie.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiszone ogórki to świetny dodatek do obiadu. Najczęściej podaje się je same, ale można z nich przygotować także naprawdę smaczną przystawkę.

Składniki, których potrzebujesz

  • 8 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Jeśli nie przepadasz za pietruszką, możesz dodać do niej dowolne zioła, suszone lub świeże, na przykład mieszankę do sałatek albo koperek. Ogórki kiszone z cebulą można zrobić także nieco ostrzej, dodając na przykład trochę ostrej papryki lub olej z marynowania papryczek chili.

Surówka z ogórków kiszonych – przygotowanie krok po kroku

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plastry, a następnie osączamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki lub w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Surówka znakomicie smakuje z porcją mięsa w sosie i z ziemniakami z wody.

Taka obiadowa surówka z kiszonych ogórków i cebuli to bogactwo witamin i minerałów, a przy tym jest lekka i niskokaloryczna, o ile oczywiście nie dasz do niej dużo oleju.

Cukier do surówki?

Surówka z ogórka kiszonego doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie mięsnych obiadów. Wyraźny, kwaśny smak surówki z ogórka kiszonego bardzo dobrze skomponuje się z wołowiną czy drobiem. Nie obawiaj się, że surowa cebula będzie wyciskała łzy podczas jedzenia. Dodaj odrobinę cukru, a straci ona swoją intensywność i nabierze delikatności.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA