Surówka z ogórków kiszonych to naprawdę szybki sposób na porcję zdrowych warzyw na talerzu. Najlepiej zrobić ją z samodzielnie zrobionych w domu kiszeniaków. Jeśli jednak nie mamy weków – bez problemu znajdziemy główny składnik jakim są ogórki, w każdym osiedlowym sklepie.
Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiszone ogórki to świetny dodatek do obiadu. Najczęściej podaje się je same, ale można z nich przygotować także naprawdę smaczną przystawkę.
Składniki, których potrzebujesz
Jeśli nie przepadasz za pietruszką, możesz dodać do niej dowolne zioła, suszone lub świeże, na przykład mieszankę do sałatek albo koperek. Ogórki kiszone z cebulą można zrobić także nieco ostrzej, dodając na przykład trochę ostrej papryki lub olej z marynowania papryczek chili.
Surówka z ogórków kiszonych – przygotowanie krok po kroku
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plastry, a następnie osączamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki lub w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Surówka znakomicie smakuje z porcją mięsa w sosie i z ziemniakami z wody.
Taka obiadowa surówka z kiszonych ogórków i cebuli to bogactwo witamin i minerałów, a przy tym jest lekka i niskokaloryczna, o ile oczywiście nie dasz do niej dużo oleju.
Cukier do surówki?
Surówka z ogórka kiszonego doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie mięsnych obiadów. Wyraźny, kwaśny smak surówki z ogórka kiszonego bardzo dobrze skomponuje się z wołowiną czy drobiem. Nie obawiaj się, że surowa cebula będzie wyciskała łzy podczas jedzenia. Dodaj odrobinę cukru, a straci ona swoją intensywność i nabierze delikatności.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.