Jajecznica na śniadanie? Podaj ją według pomysłu Ewy Wachowicz

Serwujecie jajecznicę na śniadanie w weekend? Tym razem podajcie ją inaczej. Przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę z jajecznicą na pewno wam posmakuje. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na sycące śniadanie. Ale ile można jeść ją w tradycyjnej wersji? Dziś mamy dla was inną propozycję - zapiekankę z bagietki z jajecznicą według receptury Ewy Wachowicz. Zapraszamy po przepis.

Jajecznica w bagietce według Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 4 jajka,
  • 2 plasterki szynki,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kawałek sera żółtego,
  • szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić jajecznicę w bagietce Ewy Wachowicz?

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucamy też pokrojoną szynkę i podsmażamy. Jajka wbijamy do miseczki, a następnie rozkłócamy razem z mlekiem. Wylewamy na patelnię i smażymy dość luźną jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz wideo Bagietka z szybkim gravadlaxem i guacamole

Z bagietki ścinamy górę, środek zaś wydrążamy. Nakładamy do niego usmażoną jajecznicę i posypujemy serem żółtym startym na tarce. Bagietkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 8-10 minut. Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: jajecznicę do takiej zapiekanki można usmażyć z ulubionymi dodatkami. Będzie bardzo smaczna także na przykład z pomidorami lub z serem pleśniowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.