Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej
Jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na sycące śniadanie. Ale ile można jeść ją w tradycyjnej wersji? Dziś mamy dla was inną propozycję - zapiekankę z bagietki z jajecznicą według receptury Ewy Wachowicz. Zapraszamy po przepis.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucamy też pokrojoną szynkę i podsmażamy. Jajka wbijamy do miseczki, a następnie rozkłócamy razem z mlekiem. Wylewamy na patelnię i smażymy dość luźną jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z bagietki ścinamy górę, środek zaś wydrążamy. Nakładamy do niego usmażoną jajecznicę i posypujemy serem żółtym startym na tarce. Bagietkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 8-10 minut. Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: jajecznicę do takiej zapiekanki można usmażyć z ulubionymi dodatkami. Będzie bardzo smaczna także na przykład z pomidorami lub z serem pleśniowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.