Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Zarówno makaron, jak i krewetki to doskonały pomysł na pyszną kolację w romantycznym klimacie. A jeśli użyjecie obu tych składników... to już będzie prawdziwe niebo w gębie. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne tagliatelle z krewetkami tygrysimi w sosie śmietanowym, który doskonale połączy składniki. Zapraszamy po przepis.
Składniki (na 2 porcje):
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania i zachowujemy, resztę wody odlewamy.
Krewetki oczyszczamy: obieramy je z pancerzyków i usuwamy jelitka.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty z obu stron. Następnie przekładamy je na talerz. Na patelni podsmażamy krótko rozdrobnione ząbki czosnku i wylewamy śmietankę. Dodajemy chilli i gałkę muszkatołową, mieszamy, a następnie wrzucamy krewetki i makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu oraz wsypujemy tarty parmezan, łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wykładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.