Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny

Gulasz z indyka to bardzo ciekawa alternatywa, gdy już przejadł nam się gulasz wieprzowy, czy inne sosy mięsne. Jego przygotowanie jest banalne, a smak dania jest genialny za sprawą składnika, którego raczej rzadko używa się do drobiu. Chodzi o wino. Koniecznie białe i wytrawne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gulasz z indyka to świetna propozycja obiadowa, kiedy mamy ochotę na coś innego niż gulasz wieprzowy czy wołowy. Gulasz z indyka smakuje naprawdę wybornie, a dobrze przyrządzony bije na głowę inne mięsne sosy. Jak zatem zrobić tę potrawę, by zaczarowała smakiem wszystkich, którzy jej spróbują? Dodaj odrobinę białego wina - indyk się nie upije, a odda potrawie maksimum smaku i aromatu.

Gulasz z indyka - przepis na obiad dla całej rodziny

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 kg mięsa z udźca indyka
  • 1 duża żółta cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, oregano
  • opcjonalnie: kilka pieczarek i kilka suszonych pomidorów
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej do zasmażki

Gulasz z indyka - sposób wykonania

  1. Udziec z indyka pokrój w średnią kostkę. Dopraw mięso przyprawami i włóż do lodówki na godzinę, by się zamarynował.
  2. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki oliwy. Dodaj mięso i na średnim ogniu obsmaż je z każdej strony. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a mięso dokładnie zamknie swoje włókna i będzie lekko rumiane.
  3. Wlej pół szklanki wina i poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj sos sojowy, pokrojone pieczarki oraz suszone pomidory i przyprawy: sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych, a także płaską łyżeczkę oregano. Całość wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
  4. Gulasz z indyka duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie spróbuj smaku i w razie konieczności dopraw. Następnie przygotuj zasmażkę. Łyżkę mąki pszennej podsmaż na patelni, ciągle mieszając szpatułką. Następnie dodaj małą chochelkę wywaru z gulaszu i energicznie wymieszaj zawartość patelni, by nie powstały grudki. Następnie dodaj zasmażkę do wywaru i dokładnie zamieszaj.
  5. Gulasz podawaj gorący w towarzystwie ulubionych dodatków - polecam kaszę gryczaną i ogórka kiszonego lub chrypiącą bagietkę z ziołami. 

Taki gulasz smakuje wybornie i z pewnością każdy poprosi o dokładkę. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad dla całej rodziny lub jako danie główne podczas ważnych uroczystości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.