Mazurek wielkanocny - prosty przepis na świąteczny klasyk. Najważniejsze jest ciasto kruche, podpowiemy, jak je zrobić

Mazurek to obok babki nieodłączny element wielkanocnego stołu. Na to pyszne, bardzo słodkie ciasto czekamy niecierpliwie cały rok, ale smak wielkanocnego mazurka wynagradza czekanie z nawiązką. Jak zrobić pysznego mazurka mając pewność, że wszystkim zasmakuje? Kluczem jest kruche ciasto - podpowiemy ci, jak je przygotować.

Więcej przepisów na wielkanocne klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nic tak nie kojarzy się z Wielkanocą, jak pięknie udekorowany mazurek. Przepisów na to ciasto jest mnóstwo, różnią się plewą, niektóre są przekładane, jedne mają dekorację z migdałów a jeszcze inne z kandyzowanych owoców. Jedno jest pewne - podstawą każdego mazurka jest dobrze przygotowane ciasto kruche. Dziś podpowiemy ci, jak krok po kroku przygotować najpyszniejszego mazurka wielkanocnego.

Ukraińska warstwowa sałatka kijowskaPyszna sałatka na Wielkanoc. Podpowiadamy jak ją przygotować

Mazurek wielkanocny - przepis, który musi znać każda gospodyni

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego masła (posiekanego w kostkę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady (użyj dowolnej, gorzkiej, mlecznej lub deserowej)
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji: migdały, kandyzowane owoce, orzechy itp.

Mazurek wielkanocny - sposób wykonania

  1. Przygotowanie tego tradycyjnego wypieku należy zacząć od czynności, która wielu paniom domu wydaje się dość trudna, a mianowicie - ciasto kruche. Ciacho do mazurka musi być idealne - odpowednio wyrośnięte i naprawdę kruche. Przygotuj stolnicę. Przesiej na nią mąkę, dodaj cukier puder, masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Następnie siekaj składniki ostrym nożem, aż względnie się połączą. Teraz energicznie zagnieć ciasto dłońmi. Rób to możliwie szybko, by ciasto nie ociepliło się zbytnio. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Kulkę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj w kształt formy do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto do blaszki i wyrównaj nadmiar ciasta. Z pozostałych części uformuj dekoracyjne brzegi.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij do ostudzenia.
  4. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj polewę czekoladową. Przygotuj rondelek lub mały garnek i wlej do niego śmietankę, dodaj pokrojone masło, połamaną czekoladę oraz cukier puder. Następnie podgrzewaj całość na małej mocy palnika. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę czekoladową. Gotową polewę odłóż, by ostygła.
  5. Upieczone ciasto udekoruj polewą czekoladową, dokładnie ją rozprowadź, pozostawiając brzegi, a na wierzchu ułóż wzory z kandyzowanych owoców i migdałów.

Pyszna domowa grochówka z kiełbasąGrochówka - przepis do zapamiętania. Poznaj sekretny składnik

Ten prosty przepis na mazurek wielkanocny bez problemu wykonasz samodzielnie. Koniecznie zapamiętaj ten przepis, jeśli cenisz sobie tradycyjne smaki. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: