Sajgonki - przepis na azjatycką przekąskę. Sekretem smaku są odpowiednio dobrane składniki

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz wielu krajów Azji Południowo-Wschodniej. Przekąska przypomina dobrze nam znane krokiety, jednak składniki znacząco się różnią. W naszym przepisie podpowiadamy, jak je prawidłowo przygotować oraz jakich składników użyć.

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Swoją renomą sajgonki dorównują już sushi - są równie popularne i lubiane przez smakoszy na całym świecie. To tradycyjne azjatyckie danie jest pyszne i aromatyczne a wszystko za sprawą bogatego wnętrza. Zastanawiasz się jak je przygotować? Mamy sprawdzony azjatycki przepis, dzięki któremu bez problemu przygotujesz je w swojej kuchni. 

Sajgonki - w czym tkwi ich sekret?

To popularne danie wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są odpowiednie składniki. Farsz możemy przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Jeśli decydujemy się na wersję mięsną, ważne jest, by mięso było dobrej jakości i od sprawdzonego producenta. Świetnie sprawdzi się mięso z karkówki lub mięso mielone, wieprzowe. Potrzebne też będą nieco egzotyczne składniki takie jak grzybki mun i shiitake, do zawijania niezawodny okaże się papieru i ocet ryżowy.

Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki

Poza składnikami równie ważne jest odpowiednie przygotowanie farszu. Sekret tkwi w bardzo drobno pokrojonych składnikach -  powinny mieć rozmiar wielkość główki od zapałki. Natomiast mięso powinno być bardzo drobno zmielone. Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na smak sajgonek jest odpowiednie zawijanie. To chyba najtrudniejszy punkt w przygotowaniu. Sajgonki powinny być bardzo ciasno zawinięte, w przeciwnym razie rozpadną się i stracą w smaku i wyglądzie. 

Sajgonki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g bardzo drobno zmielonego mięsa z karkówki
  • 20 g suszonych grzybków mun
  • 20 g suszonych grzybków shiitake
  • kalarepa
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • 2 szalotki
  • marchewka
  • świeży szczypiorek
  • 50 g makaronu sojowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżki przyprawy umami
  • sól i pieprz
  • papier ryżowy 
  • ocet ryżowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzybki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Podobnie postępujemy z makaronem - pozostawiamy na 5 minut i odcedzamy. Obieramy marchewkę, kalarepę i cebulę. Wszystkie warzywa bardzo drobno kroimy. Marchew, kalarepa, cebula, szalotka, kiełki, grzyby i szczypior powinny być tak drobno poszatkowane, by wielkością przypominać główkę od zapałki. Warzywa przekładamy do miski z mielonym mięsem. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy odcedzony i pokrojony na 1 cm kawałki makaron. Do farszu wbijamy dwa jajka, dodajemy przyprawę umami, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy - najlepiej ręką lub pałeczkami, to pomoże nam uzyskać lepszą konsystencję.

Kolejnym krokiem jest zawijanie sajgonek. Papier ryżowy kładziemy na płaskiej powierzchni. Dłonie moczymy w occie ryżowym i lekko zwilżamy papier. Tak przygotowany papier sprawi, że sajgonki będą bardzo chrupiące. Na płacie umieszczamy porcję mięsa mniej więcej taką, jak zmieści się w zaciśniętej dłoni. Uformuj ją w podłużny kształt i zacznij zawijać tak jak krokiety. Pamiętaj, żeby farsz był mocno ściśnięty. Smaż sajgonki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na słoty kolor. Pamiętaj o regularnym obracaniu, by uniknąć przypalenia. Gdy osiągną brązowo-złocisty kolor zdejmij je z patelni. Sajgonki podawaj ze słodkim sosem chilli lub sosem sojowym

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.