Torty to cukiernicza arystokracja. Ich wykwintny smak i elegancja nadają każdej okazji wyjątkowy wymiar. Kto by pomyślał, że połączenie kremu i biszkopta uczyni z wypieku tak esencjonalne i piękne zestawienie. Dziś mamy dla ciebie sprawdzony przepis na tort, który pokochasz. Jest łatwy i prosty w przygotowaniu, szybki (nie musisz w kuchni spędzać długich godzin), a do tego smaczny – zasmakuje każdemu.
Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na tort czekoladowy z wiśniami i galaretką
Biszkopt:
Galaretka:
Poncz:
Krem:
Do dekoracji:
Przepis na tort mocno czekoladowy – wykonanie
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka w temperaturze 180 °C przez 45 minut.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.
Następnie zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.
W kolejnym kroku robimy krem. Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.
Wystudzony biszkopt nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.
Dekorowanie – popuść wodzę fantazji
Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto, wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Jednak przed jego krojeniem polecamy wyciągnąć tort około 30 minut szybciej, aby polewa nabrała temperatury pokojowej i tym samym ładnie się kroił. Smacznego!
Przepis na tort czekoladowy z wiśniami jest delikatny w smaku, nie za słodki, lecz taki w sam raz. Sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy dla dzieci czy dorosłych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.