Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Szukacie przepisu na jakiś ciekawy obiad z mięsa? Chcecie spróbować czegoś bardziej egzotycznego, ale z prostych składników? Mamy pomysł - grecka musaka, znana też jako moussaka, czyli przepis na pewno przypadnie wam do gustu!
Musaka - przepis. Składniki
Do przygotowania tej greckiej zapiekanki będziesz potrzebować:
- mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub baraniego) - ok. pół kilograma,
- bakłażan - 2 sztuki (nieduże)
- przecier pomidorowy w kartonie - ok. 500 ml,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 3 ząbki,
- wino (czerwone lub białe wytrawne) - ok. pół szklanki,
- oliwa z oliwek,
- mąka (do obtoczenia bakłażanów),
- przyprawy - liście laurowe, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie (mielone), tymianek, oregano, sól i pieprz.
Do musaki potrzebny jest sos beszamelowy. Oto składniki:
- mąka - 4 łyżki,
- masło - 4 łyżki,
- żółtko - 1 sztuka,
- mleko - 3 szklanki,
- ostry ser (np. cheddar) - 3 - 5 łyżek,
- sok z cytryny - 1 łyżka,
- przyprawy - biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól.
Musaka - przepis. Przygotowanie
Przyrządzenie musaki przebiega następująco:
- Zacznij od bakłażana - pokrój go w plastry, posól i zostaw na kwadrans.
- Potem umyj i odsącz na papierowym ręczniku;
- Na koniec podsmaż warzywo na patelni bądź w piekarniku, po czym odstaw;
- Ziemniaki ugotuj i też odstaw;
- Teraz posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie;
- Do tego dodaj mięso, po kilku minutach dolej wino, przecier pomidorowy i przyprawy.
- Duś na małym ogniu przez ok. 40 minut;
- Zrób sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego mąkę;
- Gdy zacznie skwierczeć wlej mleko (po trochu!) i ciągle mieszaj.
- Jak dodasz całe mleko, to wbij jajko i natychmiast wymieszaj je z sosem; w przeciwnym przypadku wyjdzie Ci jajko na twardo!
- Przypraw beszamel sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą, i białym pieprzem.
- Gotuj sos przez jakieś 10 minut, ciągle mieszając. Ewentualne grudki przetrzyj przez sitko.
- Przygotuj żaroodporne naczynie i ułóż w nim warstwami bakłażana, ziemniaki, farsz mięsny i sos beszamelowy. Zrób to tak, aby na końcu był bakłażany pokryte sosem.
- Całość piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.