Grecka musaka - przepis na mięsną zapiekankę otuloną sosem beszamelowym. Przyprawy to tajemnica tej potrawy

Macie ochotę na mięsną zapiekankę na obiad? Nasza propozycja to grecka musaka - przepis nie jest może najprostszy, ale za to pyszny! Koniecznie wypróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Moussaka

Szukacie przepisu na jakiś ciekawy obiad z mięsa? Chcecie spróbować czegoś bardziej egzotycznego, ale z prostych składników? Mamy pomysł - grecka musaka, znana też jako moussaka, czyli przepis na pewno przypadnie wam do gustu!

Musaka - przepis. Składniki

Do przygotowania tej greckiej zapiekanki będziesz potrzebować:

  • mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub baraniego) - ok. pół kilograma,
  • bakłażan - 2 sztuki (nieduże) 
  • przecier pomidorowy w kartonie - ok. 500 ml,
  • cebula -  1 sztuka,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • wino (czerwone lub białe wytrawne) - ok. pół szklanki,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka (do obtoczenia bakłażanów),
  • przyprawy - liście laurowe, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie (mielone), tymianek, oregano, sól i pieprz.

Do musaki potrzebny jest sos beszamelowy. Oto składniki:

  • mąka - 4 łyżki,
  • masło - 4 łyżki,
  • żółtko - 1 sztuka,
  • mleko - 3 szklanki,
  • ostry ser (np. cheddar) - 3 - 5 łyżek,
  • sok z cytryny - 1 łyżka,
  • przyprawy - biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól.

Musaka - przepis. Przygotowanie

Przyrządzenie musaki przebiega następująco:

  1. Zacznij od bakłażana - pokrój go w plastry, posól i zostaw na kwadrans. 
  2. Potem umyj i odsącz na papierowym ręczniku;
  3. Na koniec podsmaż warzywo na patelni bądź w piekarniku, po czym odstaw;
  4. Ziemniaki ugotuj i też odstaw;
  5. Teraz posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie;
  6. Do tego dodaj mięso, po kilku minutach dolej wino, przecier pomidorowy i przyprawy.
  7. Duś na małym ogniu przez ok. 40 minut;
  8. Zrób sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego mąkę;
  9. Gdy zacznie skwierczeć wlej mleko (po trochu!) i ciągle mieszaj. 
  10. Jak dodasz całe mleko, to wbij jajko i natychmiast wymieszaj je z sosem; w przeciwnym przypadku wyjdzie Ci jajko na twardo!
  11. Przypraw beszamel sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą, i białym pieprzem.
  12. Gotuj sos przez jakieś 10 minut, ciągle mieszając. Ewentualne grudki przetrzyj przez sitko. 
  13. Przygotuj żaroodporne naczynie i ułóż w nim warstwami bakłażana, ziemniaki, farsz mięsny i sos beszamelowy. Zrób to tak, aby na końcu był bakłażany pokryte sosem.
  14. Całość piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.