Więcej przepisów na słodkie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bezy to spektakularne kruche ciasteczka przygotowanie z białek jaja i cukru. Są częstym dodatkiem wielu deserów, a przygotowane z serkiem mascarpone i owocami tworzą Tort Pavlova. Świetnie pasują jako mały, słodki dodatek do kawy. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak sztuka tkwi w prawidłowym pieczeniu. Sprawdź jak przygotować bezy i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.
W czy tkwi sekret kruchych i delikatnych bez?
Klasyczne bezy ubijamy z białek i cukru jednak ten prosty deser często nie wychodzi, opada, nie ma odpowiedniej konsystencji lub jest zbyt suchy. Przygotowując bezę, pamiętajmy, by wcześniej wyciągnąć jajka z lodówki - białka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby piana właściwie się ubiła, w białkach nie może być choćby śladowych ilości żółtka. Kolejnym ważnym elementem udanej bezy jest suche i czyste naczynie, w którym będziemy ubijać pianę. Ostatnim i najważniejszym punktem jest odpowiednie pieczenie - suszenie i studzenie zajmuje wiele godzin, dlatego warto zaplanować sobie jej robienie wcześniej. Często dodawana jest też mąka ziemniaczana, która ma zapewnić utrzymanie odpowiedniej konsystencji i smaku.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Przepis na udane bezy
Do przygotowania bezy potrzebujemy 4 białka i 250 g cukru pudru oraz szczypta soli.
Sposób przygotowania bezy krok po kroku:
- Przed przygotowaniem bezy należy wyciągnąć jaja z lodówki - białko powinno mieć temperaturę pokojową
- Miskę, w której będziemy ubijać pianę, należy dokładnie umyć i osuszyć. Podobnie postępujemy z akcesoriami miksera lub robota kuchennego.
- Precyzyjnie oddzielmy białko od żółtek. Nie możemy pozwolić, by w białku była chociażby najmniejsza część żółtka, ponieważ wtedy piana się nie ubije.
- Zaczynamy ubijać białka. Gdy lekko zwiększą swoją objętość, tworząc delikatną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ważne, by nie przerywać ubijania i dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie dodajemy szczyptę soli.
- Pamiętajmy o czasie ubijania. Zbyt długie ubijanie zniweczy nasz dotychczasowy wysiłek.
- Piana jest gotowa gdy uzyska sztywną konsystencję. Po obróceniu miski do góry dnem piana powinna trzymać się naczynia.
- Gotową pianę formujemy w dowolny kształt. Pianę możemy przełożyć do szprycy - to pomoże nam w nadaniu pięknej formy. Możemy też nadać kształt przy pomocy łyżki.
- Bezy nakładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, ważne, by zachować odstępy.
- Piekarnik nagrzewamy do około 140 stopni, blachę z bezami wkładamy do piekarnika, następnie uchylamy drzwiczki na kilka centymetrów. Temperaturę piekarnika możemy zmniejszyć do ok. 80-100 stopni.
- Czas pieczenia (suszenia) bezy zależy od temperatury w piekarniku. Musimy je obserwować i kontrolować stopień wypieczenia. Krótsze pieczenie zapewni kruche i ciągnące się w środku bezy. Im dłużej je suszymy, tym bardziej będą kruche. Ważne, by obserwować ich kolor - jeśli będą się rumienić, to znaczy, że należy zmniejszyć temperaturę lub zakończyć suszenie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.