Bezy - przepis, który przygotujesz z trzech składników. Podpowiadamy, jak zrobić, żeby nie opadły

Bezy są często dodawane do różnych ciast i deserów. Słodkie, puszyste i chrupiące na zewnątrz. To prawdziwie królewski deser, który zrobisz z zaledwie dwóch składników. Jednak przygotowanie wcale nie jest takie proste. Sprawdź nasz przepis, by nie popełnić żadnego błędu.

Więcej przepisów na słodkie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bezy to spektakularne kruche ciasteczka przygotowanie z białek jaja i cukru. Są częstym dodatkiem wielu deserów, a przygotowane z serkiem mascarpone i owocami tworzą Tort Pavlova. Świetnie pasują jako mały, słodki dodatek do kawy. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak sztuka tkwi w prawidłowym pieczeniu. Sprawdź jak przygotować bezy i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem. 

W czy tkwi sekret kruchych i delikatnych bez?

Klasyczne bezy ubijamy z białek i cukru jednak ten prosty deser często nie wychodzi, opada, nie ma odpowiedniej konsystencji lub jest zbyt suchy. Przygotowując bezę, pamiętajmy, by wcześniej wyciągnąć jajka z lodówki - białka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby piana właściwie się ubiła, w białkach nie może być choćby śladowych ilości żółtka. Kolejnym ważnym elementem udanej bezy jest suche i czyste naczynie, w którym będziemy ubijać pianę. Ostatnim i najważniejszym punktem jest odpowiednie pieczenie - suszenie i studzenie zajmuje wiele godzin, dlatego warto zaplanować sobie jej robienie wcześniej. Często dodawana jest też mąka ziemniaczana, która ma zapewnić utrzymanie odpowiedniej konsystencji i smaku.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepis na udane bezy

Do przygotowania bezy potrzebujemy 4 białka i 250 g cukru pudru oraz szczypta soli. 

Sposób przygotowania bezy krok po kroku:

  1. Przed przygotowaniem bezy należy wyciągnąć jaja z lodówki - białko powinno mieć temperaturę pokojową
  2. Miskę, w której będziemy ubijać pianę, należy dokładnie umyć i osuszyć. Podobnie postępujemy  z akcesoriami miksera lub robota kuchennego. 
  3. Precyzyjnie oddzielmy białko od żółtek. Nie możemy pozwolić, by w białku była chociażby najmniejsza część żółtka, ponieważ wtedy piana się nie ubije. 
  4. Zaczynamy ubijać białka. Gdy lekko zwiększą swoją objętość, tworząc delikatną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ważne, by nie przerywać ubijania i dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie dodajemy szczyptę soli. 
  5. Pamiętajmy o czasie ubijania. Zbyt długie ubijanie zniweczy nasz dotychczasowy wysiłek.
  6. Piana jest gotowa gdy uzyska sztywną konsystencję. Po obróceniu miski do góry dnem piana powinna trzymać się naczynia.
  7. Gotową pianę formujemy w dowolny kształt. Pianę możemy przełożyć do szprycy - to pomoże nam w nadaniu pięknej formy. Możemy też nadać kształt przy pomocy łyżki.
  8. Bezy nakładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, ważne, by zachować odstępy.
  9. Piekarnik nagrzewamy do około 140 stopni, blachę z bezami wkładamy do piekarnika, następnie uchylamy drzwiczki na kilka centymetrów. Temperaturę piekarnika możemy zmniejszyć do ok. 80-100 stopni.
  10. Czas pieczenia (suszenia) bezy zależy od temperatury w piekarniku. Musimy je obserwować i kontrolować stopień wypieczenia. Krótsze pieczenie zapewni kruche i ciągnące się w środku bezy. Im dłużej je suszymy, tym bardziej będą kruche. Ważne, by obserwować ich kolor - jeśli będą się rumienić, to znaczy, że należy zmniejszyć temperaturę lub zakończyć suszenie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.