Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!
Potrzebujesz jakiegoś prostego, smacznego ciasta drożdżowego na deser lub drugie śniadanie? Z pomocą przychodzi chałka - przepis jest naprawdę prosty! Spróbujcie sami! Z pewnością zrobicie więcej niż jedną!
Chałka - przepis - składniki
Do upieczenia własnej chałki potrzebujesz:
- mąki (najlepiej pszennej tortowej) - 600 g,
- drożdże - 10 g w przypadku suchych, bądź 20 g świeżych,
- cukier - 70 g,
- mleko - 330 ml,
- żółtko - 1 sztuka,
- miękkie masło - 70 g,
- sól - pół łyżeczki,
- cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią).
Do kruszonki będziesz potrzebować:
- mąka pszenna - 80,
- masło - 40 g,
- cukier - 40 g.
Chałka - przepis. Przygotowanie
Przygotowanie domowej bułki chałki wygląda tak:
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże (suche, w przypadku świeżych musisz zrobić zaczyn), cukier, mleko (letnie), żółtko, sól, masło i cukier waniliowy;
- Wymieszaj i wyrób ciasto (ręcznie lub miksując). Wyrabianie powinno trwać ok. 10 minut;
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 - 2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość;
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i podziel na 4 równe części;
- Zrób z nich paski o identycznej długości oraz grubości. Następnie zapleć paski w warkocz - inaczej... nie możesz nazwać swojego wypieku chałką;
- Gotową chałkę połóż na blasze na papier do pieczenia;
- Posmaruj mieszaniną żółtka i dwóch łyżek mleka, po czym odstaw ciasto na 20 minut.
- Zrób kruszonkę - składniki na nią wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach.
- Ciasto posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 - 27 minut;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobeta.gazeta.pl/ukraina.