Chałka - przepis na puszysty wypiek drożdżowy. Pamiętaj o podziale ciasta na cztery części

Szukasz przepisu na lekkie, puszyste ciasto drożdżowe? Chcesz upiec coś prostego i pysznego z niewymagających składników? Twoim rozwiązaniem jest chałka - przepis jest prosty i każdemu posmakuje! Wypróbuj koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Potrzebujesz jakiegoś prostego, smacznego ciasta drożdżowego na deser lub drugie śniadanie?  Z pomocą przychodzi chałka - przepis jest naprawdę prosty! Spróbujcie sami! Z pewnością zrobicie więcej niż jedną!

Chałka - przepis - składniki

Do upieczenia własnej chałki potrzebujesz:

  • mąki (najlepiej pszennej tortowej) - 600 g,
  • drożdże - 10 g w przypadku suchych, bądź 20 g świeżych,
  • cukier - 70 g,
  • mleko - 330 ml,
  • żółtko - 1 sztuka,
  • miękkie masło - 70 g,
  • sól - pół łyżeczki,
  • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią).

Do kruszonki będziesz potrzebować:

  • mąka pszenna - 80,
  • masło - 40 g,
  • cukier - 40 g.

Chałka - przepis. Przygotowanie

Przygotowanie domowej bułki chałki wygląda tak:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże (suche, w przypadku świeżych musisz zrobić zaczyn), cukier, mleko (letnie), żółtko, sól, masło i cukier waniliowy;
  2. Wymieszaj i wyrób ciasto (ręcznie lub miksując). Wyrabianie powinno trwać ok. 10 minut;
  3. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 - 2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość;
  4. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i podziel na 4 równe części;
  5. Zrób z nich paski o identycznej długości oraz grubości. Następnie zapleć paski w warkocz - inaczej... nie możesz nazwać swojego wypieku chałką;
  6. Gotową chałkę połóż na blasze na papier do pieczenia;
  7. Posmaruj mieszaniną żółtka i dwóch łyżek mleka, po czym odstaw ciasto na 20 minut.
  8. Zrób kruszonkę - składniki na nią wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach.
  9. Ciasto posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 - 27 minut;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobeta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.