Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Doprawiona słodką i ostrą papryką, suszonym oregano oraz kminem rzymskim ma nie tylko wiele walorów smakowych – ale także i te zdrowotne. To nasz ulubiony przepis na zupę meksykańską, ponieważ jest prosta i szybka do zrobienia, a przy tym niezwykle sycąca i pyszna.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa meksykańska – przepis, który wykonasz w mniej niż godzinę
Składniki:
Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Zalej to wszystko bulionem. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól, cukier, pieprz, kminek, kolendrę, oregano i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.
Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki.
Zupa meksykańska idealna na wiosenny piknik
Pikantna zupa meksykańska, przepis z mięsem mielonym to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją zwłaszcza po dniu spędzonym aktywnie na świeżym powietrzu, kiedy temperatury nie są jeszcze zbytnio wysokie. Można ją również przelać w termos i zjeść ze smakiem w czasie pierwszego, wiosennego pikniku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.