Zupa meksykańska. Przepis na sycące i aromatyczne danie, które wykonasz w mniej niż godzinę

Pikantna zupa meksykańska, przepis z mięsem mielonym, to znakomity pomysł na rozgrzewające danie - kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego, sycącego i niezwykle aromatycznego. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na obiad w niestandardowej wersji. Ten zapach i smak na długo zostaną w pamięci.

Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Doprawiona słodką i ostrą papryką, suszonym oregano oraz kminem rzymskim ma nie tylko wiele walorów smakowych – ale także i te zdrowotne. To nasz ulubiony przepis na zupę meksykańską, ponieważ jest prosta i szybka do zrobienia, a przy tym niezwykle sycąca i pyszna.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa meksykańska – przepis, który wykonasz w mniej niż godzinę

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego - np. łopatka lub porcje na gulasz
  • 1 duża cebula - 220 g
  • 1 średnia marchew - 140 g
  • 1 mała pietruszka - 100 g
  • 3 średnie ziemniaki (można pominąć)
  • 4 ząbki czosnku
  • fasola czerwona z puszki - 400 g (waga z zalewą)
  • kukurydza z puszki - 400 g (waga z zalewą)
  • pomidory w puszce - 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek delikatnej oliwy
  • 4 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry mielonej, bazylii i oregano

Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Zalej to wszystko bulionem. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól, cukier, pieprz, kminek, kolendrę, oregano i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.

Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki.

Zupa meksykańska idealna na wiosenny piknik

Pikantna zupa meksykańska, przepis z mięsem mielonym to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją zwłaszcza po dniu spędzonym aktywnie na świeżym powietrzu, kiedy temperatury nie są jeszcze zbytnio wysokie. Można ją również przelać w termos i zjeść ze smakiem w czasie pierwszego, wiosennego pikniku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA