Przepis na kotlety schabowe w musztardzie i majonezie. Ta marynata sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste

Kotlet schabowy to obiadowy klasyk w polskich domach. Powinien być chrupiący i soczysty w środku. Warto jednak czasami trochę poeksperymentować i posmarować mięso musztardą i majonezem. Dzięki temu kotlet będzie aromatyczny w smaku i soczysty. W naszym przepisie podpowiadamy jak go przygotować.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przygotuj na obiad klasyczne kotlety schabowe w nieco innej wersji. Dodatek musztardy i majonezu sprawi, że mięso będzie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Zaskocz bliskich i przygotuj smaczne danie według naszego przepisu. 

Schabowy z ziemniakamiSchabowy potrzebuje tej prostej marynaty. Będzie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz

Schabowy – prosta marynata z musztardy i majonezu

Sekret dobrego kotleta schabowego tkwi w dobrze przyprawionym mięsie i chrupiącej panierce. Prosta marynata do schabowego to nie tylko bułka tarta i jajko. Marynata przygotowana z musztardy, majonezu i odpowiednich przypraw sprawi, że mięso będzie aromatyczne i soczyste. To genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety wieprzowe, które są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlet schabowy w marynacie z musztardy i majonezu - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżego schabu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka bułki tartej
  • ¾ szklanki mąki
  • sól 
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy mięso. Schab tniemy na kotlety - z takiej ilości mięsa uzyskamy około 6 kotletów. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  • Przygotowujemy marynatę, łącząc musztardę z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i smarujemy kotlety. Tak przygotowane mięso odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
  • Kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. 
  • Smażymy na oleju z obu stron, do osiągnięcia złotej i chrupiącej panierki. Tak przygotowane kotlety świetnie smakują z ziemniakami i ulubionymi sałatkami obiadowymi. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: