Chłopski garnek - przepis na danie jednogarnkowe. Wykorzystaj wszystko, co znajdziesz w lodówce

Szukasz łatwego i szybkiego przepisu? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce produkty? Przepis na chłopski garnek będzie idealnym pomysłem. To danie nie wymaga wielu umiejętności a zasmakuje każdemu - syci, rozgrzewa i świetnie smakuje.

Więcej sprawdzonych i smacznych dań znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Danie o specyficznej nazwie - chłopski garnek. To niesamowicie prosty sposób na danie jednogarnkowe. Smak zawdzięczamy różnym gatunkom mięsa i warzywom, a aromatu dodają odpowiednie przyprawy. Przygotuj potrawkę w dużym garnku - bez obaw danie jest tak smaczne, że z pewnością się nie zmarnuje. Więcej sprawdzonych przepisów na dania jednogarnkowe znajdziesz w naszym artykule: Co ugotować na obiad w jednym garnku? Pięć pomysłów na szybkie dania 

Święta bez resztek, czyli co zrobić, by nie zmarnować jedzenia po uczcieŚwięta bez resztek, czyli co zrobić, by nie zmarnować jedzenia po uczcie

 Chłopski garnek, czyli danie jednogarnkowe 

Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, to również sprawdzony sposób na obiad podczas wyjazdów. Prosty, smaczny i szybki obiad bez zbędnego brudzenia naczyń. Zawsze smakują wyśmienicie, a do ich przygotowania możemy użyć produktów, które akurat mamy pod ręką lub tych, które zalegają w naszej lodówce. Dobrze sprawdzą się też pozostałości z poprzednich obiadów, co sprzyja idei zero waste.

Zobacz wideo Makaron jednogarnkowy - mało gotowania, mało zmywania - pokój na świecie

Chłopski garnek - przepis na danie jednogarnkowe

Składniki:

Składniki można dowolnie zamieniać, w zależności co mamy pod ręką.

  • 300 g mięsa smażonego lub gotowanego
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 2 kawałki kiełbasy
  • czerwona papryka
  • cebula
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • ziemniaki
  • ½  główki kapusty
  • 1,5 litra bulionu
  • przecier pomidorowy
  • koperek
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • bazylia
  • oregano

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania dużego garnka, w którym zmieszczą się wszystkie składniki. Podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę z czosnkiem. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy mięso i zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu. W tym czasie dokładnie szatkujemy kapustę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy przez około 20 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, paprykę i pomidora oraz posiekane zioła. Pozostawiamy na kolejne 15 minut. Gdy nasze danie nabierze aromatu doprawiamy je, i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przez chwilę dusimy. Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje gorące, prosto z garnka. Można dodatkowo podać świeży chleb. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: