Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Falafel jest znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Te smażone kulki przygotowane z ciecierzycy są zamiennikiem mięsa w wielu daniach. Ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, falafelem bardzo chętnie zajadają się weganie oraz wegetarianie. Świetnie smakuje jako mezze, czyli przystawka lub jako danie.
Falafel składa się głównie z ciecierzycy, która jest warzywem strączkowym. To właśnie sprawia, że falafel jest świetnym źródłem białka i sprawdzi się idealnie jako zamiennik mięsa. Dodatkowo ciecierzyca zawiera wiele cennych witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: wapń, potas, kwas foliowy, żelazo i witaminy z grupy B, które pozytywnie działają na cały organizm. Falafel jest niskokaloryczny oraz nie zawiera tłuszczów nasyconych.
Falafel to świetny dodatek do dań, często podawany jest z hummusem i pieczonymi warzywami. Sprawdzi się również jako zamiennik mięsa w klasycznych daniach. Jest pysznym dodatkiem do pit, kanapek i tortilli.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy. Najlepiej zostawić ją na całą noc. Możemy też użyć ciecierzycy z puszki, co ułatwi i przyśpieszy cały proces. Odcedzoną ciecierzycę wkładamy do miski wraz z pozostałymi składnikami poza olejem. Całość dokładnie blendujemy na najwyższych obrotach. Masa powinna być gładka i lepka. Odstawiany do lodówki na minimum godzinę. Następnie przechodzimy do formowania kulek i władamy je bezpośrednio do gorącego oleju. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kulki przekładamy na płaty ręcznika papierowego, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, najlepiej z hummusem, warzywami i pestkami granatu.
Boisz się, że falafele wyjdą zbyt suche? Jest rozwiązanie. Podczas moczenia ciecierzycy dodaj do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu prostemu trikowi falafele wyjdą idealnie miękkie i aksamitne, a do tego nie będą przesuszone.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.