Falafel - przepis na orientalne kotleciki z ciecierzycy. Jeden składnik sprawi, że nie będą suche

Falafel to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Przygotowuje się go najczęściej z ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Może być podawany na talerzu, w formie dania obiadowego lub jako dodatek do sałatek, pit lub warzyw. Jest smaczny i zdrowy a dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go w łatwy sposób w domu.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Falafel jest znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Te smażone kulki przygotowane z ciecierzycy są zamiennikiem mięsa w wielu daniach. Ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, falafelem bardzo chętnie zajadają się weganie oraz wegetarianie. Świetnie smakuje jako mezze, czyli przystawka lub jako danie. 

Jakie właściwości ma falafel oraz w jakich daniach go znajdziemy?

Falafel składa się głównie z ciecierzycy, która jest warzywem strączkowym. To właśnie sprawia, że falafel jest świetnym źródłem białka i sprawdzi się idealnie jako zamiennik mięsa. Dodatkowo ciecierzyca zawiera wiele cennych witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: wapń, potas, kwas foliowy, żelazo i witaminy z grupy B, które pozytywnie działają na cały organizm. Falafel jest niskokaloryczny oraz nie zawiera tłuszczów nasyconych. 

Zobacz wideo Falafele

Przepis na domowy falafel

Falafel to świetny dodatek do dań, często podawany jest z hummusem i pieczonymi warzywami. Sprawdzi się również jako zamiennik mięsa w klasycznych daniach. Jest pysznym dodatkiem do pit, kanapek i tortilli.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • czosnek
  • cebula
  • kolendra
  • mięta
  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki maki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy. Najlepiej zostawić ją na całą noc. Możemy też użyć ciecierzycy z puszki, co ułatwi i przyśpieszy cały proces. Odcedzoną ciecierzycę wkładamy do miski wraz z pozostałymi składnikami poza olejem. Całość dokładnie blendujemy na najwyższych obrotach. Masa powinna być gładka i lepka. Odstawiany do lodówki na minimum godzinę. Następnie przechodzimy do formowania kulek i władamy je bezpośrednio do gorącego oleju. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kulki przekładamy na płaty ręcznika papierowego, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, najlepiej z hummusem, warzywami i pestkami granatu.

Boisz się, że falafele wyjdą zbyt suche? Jest rozwiązanie. Podczas moczenia ciecierzycy dodaj do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu prostemu trikowi falafele wyjdą idealnie miękkie i aksamitne, a do tego nie będą przesuszone.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: