Pieczone frytki z batatów z piekarnika, czyli fit przekąska z trzech składników. I to w wersji na ostro

Odchudzone frytki, to przede wszystkim frytki pieczone w piekarniku, które możemy przygotować z ziemniaków, ale możemy je też zastąpić batatami, marchewką, selerem, burakiem, czy dynią. Dziś jednak stawiamy na słodkiego ziemniaka, czyli frytki z batatów z piekarnika.

Frytki z batatów pieczone w piekarniku to prawdziwy zdrowy przysmak. Są lepsze niż te tradycyjne. Świetnie smakują do obiadu lub jako przekąska, np. z czosnkowo-jogurtowym sosem. Podpowiadamy, jak je przygotować krok po kroku, by były chrupiące i pyszne. Zobacz nasze wskazówki i wypróbuj przepis na frytki z batatów z piekarnika.

Zobacz wideo Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Trochę historii, czyli hiszpańska konkwista batatów

Batat inaczej zwany słodkim ziemniakiem swe korzenie ma w Meksyku. To z tego kraju się wywodzi, a resztę świata zawojował poprzez hiszpańską konkwistę. Jak świat długi i szeroki, znany i podawany jest w przeróżnych postaciach, formach i konfiguracjach. Ten najpopularniejszy to oczywiście przepis na frytki z batatów z piekarnika.

Składniki, czyli czego potrzebujesz na frytki z batatów z piekarnika

  • 1-2 bataty
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól oraz suszony tymianek

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w słupki o podobnej wielkości. Są dość twarde dlatego trzeba mieć ostre narzędzie do obierania i krojenia. Następnie dolać do frytek nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu.

PlacuszkiPlacki z kaszy manny sycące śniadanie dla całej rodziny

Kolejnym krokiem są przyprawy. Dodajcie – nieco soli oraz suszony tymianek. Można zamiast tymianku wykorzystać także ostrą paprykę, oregano lub inne ulubione zioła.

Bataty wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni C). Frytki powinny się lekko przyrumienić.

Polecamy po około 20 minutach pieczenia ustawić opcję grillowania, by frytki były bardziej podpieczone i zrobiły się idealnie chrupiące. Należy pamiętać o tym, że stopnień wypieczenia frytek zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Zalecamy kontrolować cały czas stopień podpieczenia i w razie potrzeby przenieść blaszkę o półkę niżej (jeśli za szybko się pieką) lub też podnieść temperaturę pieczenia (jeśli frytki się nie rumienią).

Ogórki kiszone - przepis sprawdzonySurówka z ogórków kiszonych to szybki sposób na dodatek do obiadu

Proponujemy dodatek w postaci domowego sosu, czyli: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniećcie za pomocą praski, wymieszajcie wszystkie składniki. Palce lizać.

Samodzielna przekąska albo dodatek do burgera

Zaletą takich frytek jest również to, że są pieczone, a nie smażone na oleju. Dzięki temu kuchnia pozostanie wolna od zapachu oleju. Przepis na frytki z batatów z piekarnika jest mega prosty i z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Polecamy je jako samodzielną przekąskę albo jako dodatek do na przykład burgerów – oczywiście domowej roboty.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: