Prosty przepis na chleb pszenny. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny

Przepis na chleb pszenny przydaje się wtedy, gdy w domu zabrakło pieczywa a do piekarni daleko lub dopadł nas leń i nie mamy ochoty na spacer do sklepu. Domowy chleb pszenny zrobisz bez najmniejszego problemu, a do wykonania nie potrzebujesz zakwasu, drożdże sprawdzą się równie dobrze.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma nic pyszniejszego, niż ciepły, domowy chlebek. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na chleb, który sprawi, że cały dom wypełni się pięknym zapachem, a ty już nie będziesz musiał biegać co rano po pieczywo do śniadania. 

Przepis na chleb pszenny 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500 lub 650
  • 500 ml letniej wody
  • 25 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ulubione nasiona lub pestki

Prosty chleb - sposób wykonania

  1. Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier i odrobinę wody, zamieszaj i na chwilę odstaw, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Do miski z rozczynem przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. Formę do chleba dokładnie natrzyj olejem i oprósz mąką. Następnie przełóż ciasto na chleb. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia i pozostaw na ok. 40 minut.
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, czas na pieczenie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni i piecz chleb przez godzinę. Upieczony chleb wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Ten przepis powinien znać każdy fan pieczywa. Wypróbuj ten domowy przepis na pyszny chleb, z nim kanapki smakują najlepiej. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA