Rano często brakuje nam czasu na spokojne zjedzenie posiłku. Pomijanie śniadania nie jest jednak dobrym rozwiązaniem, podobnie jak sięganie po gotowe, przetworzone przekąski. Aby tego uniknąć, warto skorzystać z naszych podpowiedzi – przygotowaliśmy pięć przepisów na szybkie, smaczne i odżywcze śniadania!
A jeśli nie masz pomysłu na smaczny i zdrowy obiad, skorzystaj z przepisów, które znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wydaje się, że o kanapkach napisano już wszystko, ale jeśli szukamy przepisu na proste śniadanie, nie sposób o nich nie wspomnieć. Świeże pieczywo z dodatkami ma wielu miłośników, a olbrzymią zaletą kanapek jest ich… uniwersalność. Pszenne pieczywo z serem lub wędliną i warzywami to śniadaniowy klasyk, ale możemy przygotować także nieco mniej popularną wersję tej potrawy. Ciemny chleb z pastą z awokado lub… croissant w wersji "na słono" znajdą amatorów wśród najbardziej wybrednych smakoszy.
Naleśniki mają wielu fanów! I trudno się dziwić, te cieniutkie placki można podawać na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy czasu na smażenie ich o poranku, nic nie szkodzi, naleśniki można przygotować dzień wcześniej. Odpowiednio przechowywane zachowają wszystkie walory smakowe. Z czym podawać naleśniki? Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej – z owocami, dżemem, czy słodkimi kremami, jak i w wersji wytrwanej – z warzywami, serami, czy mięsem.
Każdemu zdarza się poleżeć w łóżku… odrobinę za długo. W takiej sytuacji idealnym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie będzie jogurt z dodatkami! Aby uzyskać zbilansowany posiłek naturalny jogurt lub serek grecki warto uzupełnić o świeże owoce, orzechy lub nasiona, a także kakao, czy cynamon. Fani wytrawnych śniadań mogą skosztować wersji z warzywami, solą i pieprzem. Z jogurtem, czy twarożkiem świetnie komponuje się świeży ogórek, rzodkiewka, czy szczypiorek.
Jajka na twardo, na miękko, omlet, a może jajecznica? Z jajek można wyczarować wiele prostych potraw, które nie tylko są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, ale również sycące i smaczne. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji słodkiej i wytrawnej.
Od kilku lat owsianka święci swój triumfalny powrót do śniadaniowego menu. Nic dziwnego, jest zdrowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Płatki owsiane wystarczy zalać wrzątkiem, dorzucić ulubione dodatki i… gotowe! Hitem jest także tzw. nocna owsianka. Jak ją przygotować? Płatki owsiane zalane wodą lub wymieszane z jogurtem wstawiamy na noc do lodówki. Rano posiłek jest gotowy, wystarczy dorzucić do niego ulubione dodatki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.