Przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Potrzebujesz tylko kilku składników

Placki z gotowanych ziemniaków to niezawodny sposób na szybkie, proste i sycące danie obiadowe. Można podawać je na słodko lub wytrawnie, w zależności od preferencji kulinarnych. To danie zaliczane jest do tradycyjnej kuchni polskiej.

Placki z gotowanych ziemniaków to nie to samo, co placki ziemniaczane. Obie te potrawy łączy jednak fakt, że są proste i szybkie w przygotowaniu. Głównym składnikiem placków ziemniaczanych są surowe kartofle starte na tarce z dodatkiem cebulki. A jak przygotować placki z gotowanych ziemniaków? Sprawdź nasz przepis!

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Chcesz poznać więcej przepisów na warzywne placki? Wejdź na Gazeta.pl!

Placki z gotowanych ziemniaków – świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek, który skradnie serca domowników

Sposób przygotowania placków z gotowanych ziemniaków jest prosty i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Nie powinien więc nastręczać trudności zarówno osobom niewprawionym w sztuce kulinarnej, jak i tym, którzy po prostu nie przepadają za "staniem przy garach".

Z tych składników przygotujesz placki z gotowanych ziemniaków. Większość z pewnością znajdziesz w swojej kuchni!

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąki o 3/4 zawartości jednej szklanki
  • 2 g soli
  • 30 masła klarowanego
  • 1 łyżka stołowa cukru do posypania placków (opcjonalnie)

Sprawdzony przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Potrzeba tylko pół godziny, aby przyrządzić sycący obiad

Oczywiście warto wspomnieć, że czas przygotowania potrawy różnić się będzie w zależności od tego, czy ziemniaki zostały wcześniej ugotowane. Jeżeli tak się nie stało, wówczas do czasu przyrządzania potrawy należy doliczyć około 30 minut. 

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia. Chłodną ziemniaczaną masę wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Gdy składniki się połączą, niewielkie fragmenty ziemniaczanego ciasta formuj w okrągłe placki.

Na patelni rozgrzej olej lub masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, delikatnie wyłóż na patelnię uformowane ciasto. Placki smaż na średnim ogniu, do uzyskania charakterystycznego złotego koloru.

Z czym podawać placki z ugotowanych ziemniaków? Smakują wybornie i "na słodko" i "na słono"

Placki ziemniaczane w wersji "na słodko" można podawać z sezonowymi owocami. Można też posypać je cukrem, lub cukrem pudrem, polać syropem klonowym, polewą czekoladową, albo słodką śmietanką. Wytrawa wersja placków z ugotowanych ziemniaków świetnie będzie komponować się z kwaśną śmietaną, czy twarożkiem. Będzie także rewelacyjnym dodatkiem do sosów i mięs.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.