Placki z gotowanych ziemniaków to nie to samo, co placki ziemniaczane. Obie te potrawy łączy jednak fakt, że są proste i szybkie w przygotowaniu. Głównym składnikiem placków ziemniaczanych są surowe kartofle starte na tarce z dodatkiem cebulki. A jak przygotować placki z gotowanych ziemniaków? Sprawdź nasz przepis!
Chcesz poznać więcej przepisów na warzywne placki? Wejdź na Gazeta.pl!
Placki z gotowanych ziemniaków – świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek, który skradnie serca domowników
Sposób przygotowania placków z gotowanych ziemniaków jest prosty i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Nie powinien więc nastręczać trudności zarówno osobom niewprawionym w sztuce kulinarnej, jak i tym, którzy po prostu nie przepadają za "staniem przy garach".
Oczywiście warto wspomnieć, że czas przygotowania potrawy różnić się będzie w zależności od tego, czy ziemniaki zostały wcześniej ugotowane. Jeżeli tak się nie stało, wówczas do czasu przyrządzania potrawy należy doliczyć około 30 minut.
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia. Chłodną ziemniaczaną masę wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Gdy składniki się połączą, niewielkie fragmenty ziemniaczanego ciasta formuj w okrągłe placki.
Na patelni rozgrzej olej lub masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, delikatnie wyłóż na patelnię uformowane ciasto. Placki smaż na średnim ogniu, do uzyskania charakterystycznego złotego koloru.
Placki ziemniaczane w wersji "na słodko" można podawać z sezonowymi owocami. Można też posypać je cukrem, lub cukrem pudrem, polać syropem klonowym, polewą czekoladową, albo słodką śmietanką. Wytrawa wersja placków z ugotowanych ziemniaków świetnie będzie komponować się z kwaśną śmietaną, czy twarożkiem. Będzie także rewelacyjnym dodatkiem do sosów i mięs.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.