Sałatki na Wielkanoc - makaronowa, gyros czy może klasyczna jarzynowa. Świąteczne przepisy dla zabieganych

Sałatka na Wielkanoc to nieodłączny element świątecznego stołu. Jest idealnym dodatkiem do mięs, pieczywa. Jeśli znudziła ci się klasyczna jarzynowa to w tym roku zrób coś nowego i zaskocz całą swoją rodzinę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Święta to czas siedzenia przy wspólnym stole w gronie rodziny i przyjaciół. Nieodłącznym elementem jest pyszne jedzenie. Oczywiście klasyczna jarzynowa jest w sercach każdego, ale w tym roku postaw na coś nowego. Zrób sałatkę makaronową oraz gyros. Gwarantujemy, że wszyscy goście pokochają ten smak i z ochotą sięgną po dokładkę!

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sałatka makaronowa składniki:

  • makaron pół opakowania (200-300 g)
  • majonez (3-4 łyżki)
  • pieprz, sól
  • szynka (200g )
  • kukurydza cała puszka
  • ogórek konserwowy (5 sztuk)
  • ser żółty cała kostka
  • szczypiorek do smaku

Krok po kroku:

  1. Najpierw ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
  2. Następnie pokrój wszystkie składniki w kostkę. Wrzuć do dużej miski, dopraw pieprzem i solą.
  3. Ugotowany makaron dorzuć do pozostałych składników. Na sam koniec dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki.

Sałatka gyros składniki:

  • filet z kurczaka (4- 5 piersi)
  • kukurydza (cała puszka)
  • czerwona cebula (1 sztuka)
  • ogórki konserwowe (słoik)
  • majonez, ketchup
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona (1 duża lub 2 mniejsze )
  • przyprawa do gyrosa (3 łyżki)
  • olej

Jak zrobić sałatkę?

  1. Na samym początku przygotuj mięso. Pokrój w kostkę, posyp przyprawą do gyrosa i odstaw na kilka minut.
  2. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż fileta. Podsmażone mięso przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj warzywa. Pokrój ogórki, paprykę w drobną kostkę. Cebulę oraz kapustę pekińską w paski a kukurydzę odcedź.
  4. Wszystkie składniki układaj warstwami. Na samym dnie ułóż podsmażonego fileta oraz cebulę i przykryj warstwa ketchupu. Następnie ogórki, kukurydza i warstwa majonezu. Ostatnią warstwą jest papryka i kapusta pekińska.

Jeśli chcesz w tym roku na Wielkanoc podać swoim gościom nową wersję świątecznej sałatki to koniecznie sięgnij po którąś z tych. Są smaczne, aromatyczne i zasmakują każdemu. Idealnie nadadzą się jako dodatek do wielkanocnych potraw.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.