Te sałatki na Wielkanoc skradną serca domowników. Mamy cztery sprawdzone przepisy

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc czas powoli planować świąteczne menu. Z pewnością nie zabraknie w nim kolorowych, wiosennych sałatek, dlatego przygotowaliśmy dla Was cztery propozycje na sałatki na Wielkanoc. Przepisy są proste w wykonaniu i bardzo smaczne!

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Wiesz już, jakie potrawy znajdą się na Twoim wielkanocnym stole? A może dopiero nieśmiało zastanawiasz się nad świątecznym menu? Niezależnie od tego, na jakim etapie przygotowań aktualnie się znajdujesz, możesz przejrzeć przygotowane przez nas przepisy na sałatki na Wielkanoc! Być może jedna z tych czterech propozycji przypadnie Ci do gustu.

Szukasz inspiracji na smaczne sałatki na Wielkanoc? Sięgnij po tradycyjną jarzynową!

Zacznijmy od świątecznej klasyki, czyli od tradycyjnej, jarzynowej sałatki, która jest prawdziwym must have świątecznej karty dań. Jak ją przygotować? Będziesz potrzebować tych składników: 

  • jajka (ugotowane na twardo),
  • marchewki (ugotowane),
  • ziemniaki (ugotowane),
  • seler (ugotowany),
  • pietruszka (ugotowana),
  • ogórki kiszone,
  • jabłka,
  • kukurydza z puszki,
  • groch z puszki,
  • majonez (może być własnej roboty),
  • sól i pieprz,
  • musztarda (łyżka).

Niektórzy dodają też czerwoną fasolę, por (białą część) czy szczypiorek, a niekiedy także odrobinę tartego chrzanu. Klasyczna wersja sałatki jarzynowej nie zawiera jednak tych składników.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka, ugotowane warzywa korzeniowe oraz surowe jabłka pokrój w kostkę. Groch i kukurydzę odcedź na sitku z zalewy;
  2. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem;
  3. Warzywa, jajka i jabłka wymieszaj i połącz z masą majonezową. Jeśli chcesz, możesz układać składniki warstwami i przekładać majonezem. Wtedy umieść sałatkę w przezroczystym naczyniu;
  4. Gotowe danie schłódź w lodówce.

Śledziowa z jajkiem na wielkanocnym stole? Koniecznie ją wypróbuj, jeśli jesteś fanem ryb

To prosta do wykonania sałatka, która wprowadzi nieco urozmaicenia na wielkanocny stół i z pewnością usatysfakcjonuje wszystkich miłośników rybnych dań. Do jej wykonania będą potrzebne:

  • śledzie w oleju,
  • ziemniaki (ugotowane),
  • cebula (najlepiej czerwona),
  • jajka (ugotowane na twardo),
  • ogórki kiszone,
  • trochę świeżego koperku do dekoracji.

Przygotowanie: 

  1. Śledzie odciśnij z nadmiaru tłuszczu i pokrój w paseczki;
  2. Ziemniaki (ugotowane) i ogórki pokrój w kostkę, a cebulę w krążki;
  3. Wymieszaj ryby z warzywami i majonezem. Dopraw wedle gustu;
  4. Podawaj z ćwiartkami jajka na twardo i świeżym koperkiem.

Pyszne sałatki na Wielkanoc. Ziemniaczana Magdy Gessler zachwyci odwiedzających Cię gości

Ten przepis podała słynna restauratorka, Magda Gessler. Przepis wymaga tylko pięciu składników:

  • ziemniaki,
  • mortadela dobrej jakości,
  • ogórki kiszone,
  • cebula,
  • ocet z białego wina.

Dodatkowo posiekany szczypiorek (do ozdoby), sól i pieprz oraz majonez bądź sos czosnkowy (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w plasterki/kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie rozgotować;
  2. Gdy wystygną, przełóż do miski i skrop 2 łyżkami octu, dodaj sól, cukier i pieprz. Odstaw na 10 minut;
  3. Mortadelę, ogórki i cebulę pokrój. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj;
  4. Możesz dodać też majonez bądź sos czosnkowy i ponownie wymieszać;
  5. Gotową sałatkę umieść w lodówce na pół godziny;
  6. Podawaj posypaną szczypiorkiem.

Nutka ekstrawagancji na tradycyjnym świątecznym stole. Sięgnij po ten przepis na sałatkę pieczarkowo-serową 

Ostatni przepis, który polecamy to sałatka pieczarkowo-serowa. Jest zdecydowanie mniej popularna od klasycznych i znanych sałatek, ale warto sięgnąć po ten przepis.

Składniki:

  • pieczarki,
  • jajka (ugotowane na twardo),
  • ser żółty,
  • majonez,
  • szczypiorek bądź pietruszka (natka),
  • sól i pieprz.

Jeśli chcesz, możesz dodać także ogórki kiszone i cebulę.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki ugotuj w wodzie lub podsmaż na złoto na małej ilości tłuszczu. W obu przypadkach musisz ostudzić grzyby i pokroić je w cząstki;
  2. Jajka i ewentualne warzywa pokrój w kostkę. Zieleninę posiekaj, a ser pokrój w paski;
  3. Gotowe składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj;
  4. Podawaj ozdobione ćwiartkami jajka na twardo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA