Przepis na jajecznicę na parze. Nie potrzebujesz specjalnych sprzętów do gotowania - wystarczy... miska

Jajecznica na parze wielu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Wielu pamięta ją jako jedno z pierwszych dań, które mama podawała na śniadanie lub kolację. Jest to potrawa zdrowa, lekkostrawna i pożywna. Nadaje się nie tylko dla dzieci, ale i dla osób będących na diecie odchudzającej, mających problemy żołądkowe bądź jelitowe.

Jajecznica na parze uchodzi za zdrowszą od tradycyjnej smażonej na tłuszczu lub oleju. Jest bowiem bardziej lekkostrawna i mniej kaloryczna, a więc odpowiednia dla osób, które chcą stracić kilka kilogramów. To także zdrowa alternatywna dla tych, którzy mają problemy z trawieniem, a przy nie chcą rezygnować z pełnowartościowego białka w diecie.

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajecznica na parze: jakich składników będziemy potrzebować?

Jajecznica na parze jest prosta i szybka w przygotowaniu. Czas potrzebny na jej sporządzenie nie powinien zająć więcej niż 10 minut. Jest zatem odpowiedni dla tych, którzy nie mają wiele czasu rano, jak i tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami na podstawowy posiłek w ciągu dnia.

  • 2 jajka;
  • szczypta soli (jeżeli jajecznicę podajemy niemowlakowi, lepiej z tej opcji zrezygnować; jeśli przygotowujemy ją także dla siebie, wówczas posólmy ją dopiero po nałożeniu na talerz);
  • 1-2 szklanki wody;
  • mleko.

Jajecznica na parze: sposób przygotowania

  • Do niedużego garnka nalać wody i wstawić do zagotowania. 
  • Jajka rozbełtać w szklance dodając do nich szczyptę wody i odrobinę mleka. 
  • Nad gotującą się wodą umieścić naczynie (najlepiej metalową miskę), do którego należy przelać masę. Mieszać aż do momentu ścięcia się jaj. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, aby jajka dobrze się ścięły.

Jajecznica na parze: z czym podawać? Jakie dodatki są najodpowiedniejsze?

Smak jajecznicy na parze jest na tyle neutralny, że będzie komponować się z najróżniejszymi dodatkami. Można jeść ją np. z pomidorem, szczypiorkiem, szpinakiem, zieloną cebulką. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: