Przepis na makaron - prosty sposób na słynny włoski wyrób. Kluczem są proporcje składników

Marco Polo przywiózł go do Włoch z dalekich Chin. Od tego momentu ten mączny wyrób stał się symbolem kraju położonego nad Tybrem. Przepis na makaron przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i trafił do nawet najdalszych zakątków świata.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Makaron po toskańsku

Makaron to bardzo popularny wyrób, który często nas ratuje, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Można z niego przyrządzić mnóstwo ciekawych dań, które spodobają się naszym kubkom smakowym. Teraz ten mączno-jajeczny produkt możemy przygotować sami w domu. Przedstawiamy wam bardzo prosty przepis na makaron.

Przepis na makaron. Włoski czy chiński produkt?

Wyrób ten kojarzy nam się przede wszystkim z Włochami. Jednak jest to kwestia sporna, gdyż to Chińczycy uważali, że byli pierwsi. I mieli rację! Z przeprowadzonych badań archeologicznych wynika, że to właśnie oni wymyślili makaron. Do Italii trafił on w XIII wieku dzięki słynnemu podróżnikowi. Od tej pory stał się on znanym na cały świat symbolem kraju. Produkt ten przygotowuje się z mąki (na przykład pszennej, żytniej lub gryczanej) oliwy oraz jajek. 

Przepis na makaron. Tych składników potrzebujesz

Przygotuj:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub jakiejkolwiek innej),
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • łyżeczkę soli,
  • łyżeczkę oliwy.

Przepis na makaron. Tradycyjny wyrób kulinarny w twoim domu

  1. Przesiej mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Uformuj górkę, do jej środka wlej oliwę, wbij żółtka i jajka oraz dodaj sól.
  2. Ciasto zagniataj przez kilka minut. Masa musi być sprężysta i gładka. Jeżeli za bardzo się lepi, dodaj trochę mąki.
  3. Zawiń całość folią spożywczą i odczekaj 30 minut.
  4. Podziel ciasto na dwie części i dobrze rozwałkuj każdą z nich. Przekrój je na pół i ułóż po dwa na sobie. 
  5. Kawałki zwiń w wałek i pokrój. 
  6. Wrzucaj kluski do słonej i gotującej się wody. Wyciągnij je, gdy będą średnio-twarde. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.