• Link został skopiowany

Pierogi leniwe - przepis na smak z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni

Przepis na pierogi leniwe jest nie tylko bardzo łatwy, ale także szybki. Kluski idealnie sprawdzą się jako ekspresowy obiad nie tylko dla najmłodszych. Wystarczy zmieszać kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni.
Pierogi leniwe
fot. Wikipedia Commons/ Przykuta/ CC BY-SA 3.0

Przepis na pierogi leniwe nie tylko nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych wyszukanych składników, ale także pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka podstawowych produktów, żeby cieszyć się smakiem z dzieciństwa.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi leniwe - przepis na przysmak z dzieciństwa

Przepis na kluski leniwe jest banalnie prosty, a potrawę tę można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Znacznie popularniejsza jest jednak ta pierwsza wersja, która wielu osobom może kojarzyć się z wyjazdem do babci w dzieciństwie. Aby odtworzyć ten smak, potrzebujemy:

  • 350 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do powstałej masy dodajemy jajko i mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Warto podzielić ciasto na mniejsze części, z których formujemy wałek o szerokości około 2 cm i kroimy ukośnie na kluseczki.
  3. W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy w niej pierogi do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej lub odkładamy na durszlak, żeby obciekły z nadmiaru wody.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Z czym podawać kluski leniwe?

Klasycznie kluski leniwe podaje się z masłem i cukrem, podsmażoną bułką tartą lub śmietaną. Możliwości jest jednak znacznie więcej - doskonale smakują z również z owocami, a szczególnie jagodowymi. Zimą warto spróbować wersji z musem jabłkowym i cynamonem.

Co ciekawe, pierogi leniwe równie dobrze smakują na słono, szczególnie z lekkimi sosami warzywnymi i gulaszami. Ich smak idealnie współgra z pomidorami, szpinakiem, czy cukinią i bakłażanem. Ciekawym pomysłem jest również dodanie grzybów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: