Przepis na pierogi leniwe nie tylko nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych wyszukanych składników, ale także pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka podstawowych produktów, żeby cieszyć się smakiem z dzieciństwa.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kluski leniwe jest banalnie prosty, a potrawę tę można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Znacznie popularniejsza jest jednak ta pierwsza wersja, która wielu osobom może kojarzyć się z wyjazdem do babci w dzieciństwie. Aby odtworzyć ten smak, potrzebujemy:
Klasycznie kluski leniwe podaje się z masłem i cukrem, podsmażoną bułką tartą lub śmietaną. Możliwości jest jednak znacznie więcej - doskonale smakują z również z owocami, a szczególnie jagodowymi. Zimą warto spróbować wersji z musem jabłkowym i cynamonem.
Co ciekawe, pierogi leniwe równie dobrze smakują na słono, szczególnie z lekkimi sosami warzywnymi i gulaszami. Ich smak idealnie współgra z pomidorami, szpinakiem, czy cukinią i bakłażanem. Ciekawym pomysłem jest również dodanie grzybów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.