Bajecznie prosty przepis na babeczki mocno czekoladowe. Ich wykonanie zajmie mniej niż pół godziny

Dziecinnie prosty przepis na babeczki z czekoladą, nie sprawią problemu nawet największemu laikowi kulinarnemu. Jeżeli również tak jak my, nie lubicie spędzać długich godzin w kuchni, a zawiłość receptur kucharskich przyprawia was o ból głowy - spokojnie, ten przepis jest idealny.

Nasze babeczki to najprostsze babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Babeczki można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Wypróbuj nasz prosty przepis na babeczki i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Mast have w kuchni to papilotki - to podstawa muffinek

Zanim zaczniemy naszą cukierniczą przygodę z babeczkami, dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie sprzęty. Podstawą są papilotki do muffinek. Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek, bo ciasto może się przykleić do formy i będziemy mieć trudności z ich wyciągnięciem. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki – proponujemy silikonową.

Przepis na babeczki mocno czekoladowe - co potrzebujesz?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki drobnego cukru - około 130 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady - 50 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na babeczki - wykonanie krok po kroku

Do średniej miski przesiej razem dwie szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki kakao. Osobno posiekaj nożem czekoladę i wszystko razem wymieszaj. W dużej misce umieść cukier oraz wbij dwa jajka. Możesz dodać też szczyptę soli. Jajka ubijaj z cukrem przy pomocy miksera.

Do jajek wlej też pół szklanki oleju oraz szklankę mleka. Całość zmiksuj chwilę na najniższych obrotach. Do miski ze składnikami płynnymi wsyp składniki suche. Ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto na babeczki czekoladowe nakładaj łyżką. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw około 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Babeczki jeszcze urosną.

Formę z babeczkami czekoladowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 25-30 minut.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 10 minutach wyjmij babeczki z pieca. Do dekoracji użyj polewy czekoladowej i kolorowych posypek.

Wersja na szybko czy elegancka?

W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach proste babeczki czekoladowe mają jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA