Koktajl ze szpinakiem to najlepszy wybór na wiosnę. Cytrusowy dodatek podkręci jego smak

Koktajl ze szpinakiem to najlepszy wybór na wiosnę. Jego uniwersalny smak sprawi, że pasują tu dodatki mleczne, warzywne, a także owocowe. Szpinak to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy użyć na kilka sposobów. Dziś przychodzimy z błyskawicznym pomysłem na sycący napój, który doda energii i siły. To naprawdę super pyszny i szybki do zrobienia koktajl.

Koktajl ze szpinakiem jest dość gęsty, dlatego to doskonały sposób, aby szybko napełnić żołądek, kiedy nie mamy możliwości przygotowania obiadu. Będzie fajnym i zdrowym wyborem po wysiłku na siłowni. Natomiast jeśli preferujesz rzadsze koktajle, to można dodać do niego więcej soku lub np. wodę gazowaną, która rozrzedzi jego konsystencję. Koktajl ze szpinakiem polecamy podawać od razu po zrobieniu.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na koktajl ze szpinakiem

  • cztery garście szpinaku świeżego,
  • dwa duże pomarańcze (lub pełna szklanka soku po wyciśnięciu),
  • duży banan,
  • sok z połowy limonki,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie szklanka wody gazowanej.

Do zrobienia tego koktajlu ze szpinakiem potrzebny będzie blender ręcznego typu żyrafa lub blender kielichowy, gdyż szpinak do rozdrobnienia potrzebuje bardzo ostrych nożyków. 

Angielskie maślane bułeczki - buttered scones - ze śmietaną i konfiturą malinowąPrzepis na maślane bułeczki, które zaostrzą apetyt. Przygotowanie to chwilka

Wykonanie - bajecznie proste

Myjemy szpinak pod zimną wodą i przekładamy do naczynia, w którym będziemy go miksować. Dodajemy do niego obranego ze skórki banana oraz pomarańcze. Wszystko zalewamy sokiem z limonki i cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty - można dodać szklankę wody gazowanej. Podane wyżej składniki wystarczą dokładnie na dwie porcje zdrowego koktajlu, który smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. 

KarpatkaKarpatka - przepis. Dzięki zamianie składników oszczędzisz dużo czasu

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które posiada dużo żelaza, a to przyswaja się idealnie, kiedy dodajemy witaminę C - obecną w cytrusach. Jeśli nie mamy akurat pod ręką pomarańczy - można dodać grejpfruta. 

Idealne połączenie wszystkich smaków

Koktajl ze szpinaku z dodatkiem banana i soku z pomarańczy oraz kwaśnej cytryny lub limonki, to naprawdę idealne połączenie. Mamy zarówno subtelny smak i piękny kolor świeżych liści szpinaku, słodycz i gęstość banana oraz cytrusowe orzeźwienie z soku z pomarańczy i cytryny. Polecamy gorąco ten pyszny koktajl – szczególnie teraz, na początku wiosny, kiedy nasz organizm potrzebuje bomby witaminowej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: