Koktajl ze szpinakiem jest dość gęsty, dlatego to doskonały sposób, aby szybko napełnić żołądek, kiedy nie mamy możliwości przygotowania obiadu. Będzie fajnym i zdrowym wyborem po wysiłku na siłowni. Natomiast jeśli preferujesz rzadsze koktajle, to można dodać do niego więcej soku lub np. wodę gazowaną, która rozrzedzi jego konsystencję. Koktajl ze szpinakiem polecamy podawać od razu po zrobieniu.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na koktajl ze szpinakiem
Do zrobienia tego koktajlu ze szpinakiem potrzebny będzie blender ręcznego typu żyrafa lub blender kielichowy, gdyż szpinak do rozdrobnienia potrzebuje bardzo ostrych nożyków.
Wykonanie - bajecznie proste
Myjemy szpinak pod zimną wodą i przekładamy do naczynia, w którym będziemy go miksować. Dodajemy do niego obranego ze skórki banana oraz pomarańcze. Wszystko zalewamy sokiem z limonki i cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty - można dodać szklankę wody gazowanej. Podane wyżej składniki wystarczą dokładnie na dwie porcje zdrowego koktajlu, który smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.
Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które posiada dużo żelaza, a to przyswaja się idealnie, kiedy dodajemy witaminę C - obecną w cytrusach. Jeśli nie mamy akurat pod ręką pomarańczy - można dodać grejpfruta.
Idealne połączenie wszystkich smaków
Koktajl ze szpinaku z dodatkiem banana i soku z pomarańczy oraz kwaśnej cytryny lub limonki, to naprawdę idealne połączenie. Mamy zarówno subtelny smak i piękny kolor świeżych liści szpinaku, słodycz i gęstość banana oraz cytrusowe orzeźwienie z soku z pomarańczy i cytryny. Polecamy gorąco ten pyszny koktajl – szczególnie teraz, na początku wiosny, kiedy nasz organizm potrzebuje bomby witaminowej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.