Ramen to zupa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. To, co łączy wszystkie przepisy na ramen to efekt finalny – pyszne, aromatyczne danie, które zachwyci prawdziwych smakoszy. Tradycyjny ramen powstaje na bazie bulionu – mięsnego lub warzywnego. Na tym jednak kończy się jego podobieństwo do dobrze znanego nam rosołu. Orientalny ramen jest bowiem urozmaicony o wiele składników.
Smak tej uwielbianej przez fanów orientu zupy świetnie podkreśla gotowane na półmiękko jajko, wieprzowina lub tuńczyk, a także grzyby, kiełki, czy smażone tofu i kimchi. Popularność tej zupy jest związana właśnie z faktem, że można ją podawać na wiele rozmaitych sposobów, w zależności od preferencji smakowych i ulubionych dodatków.
A jeśli masz ochotę na inne orientalne dania, sprawdź nasze przepisy na Gazeta.pl!
Składniki na bulion:
Dodatki:
Gotowanie zupy rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Podzielone i opłukane mięso wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy umyte i obrane warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę oraz imbir, a także nieobrane, ale lekko rozgniecione ząbki czosnku. Całość przyprawiamy goździkami, cynamonem i pieprzem, do garnka wrzucamy również ziarna kolendry, a także wlewamy sosy: sojowy oraz opcjonalnie rybny. Tak przygotowany bulion gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny. Jeśli chcesz, aby zupa była klarowna, nie zapomnij o zbieraniu szumu, tworzącego się w trakcie gotowania.
W trakcie przygotowywania bulionu zalej gorącą wodą grzyby shiitake. Powinny namaczać się przez minimum dwie godziny. Po tym czasie wyciągnij je z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz podać ramen z tofu, to dobry moment, aby je przygotować. Możesz sięgnąć po tofu naturalne, pokroić je w plastry, a następnie zamarynować w sosie sojowym i krótko obsmażyć na patelni, lub wybrać tofu smakowe, które wystarczy tylko pokroić i zarumienić na oleju.
Makaron ramen ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż porcje do misek. Ugotuj także jajka na półmiękko, a następnie obrane ze skorupek przekrój na pół.
Z bulionu delikatnie wyciągnij wszystkie składniki, a następnie przecedź go przez gęste sito. To sprawi, że ramen będzie bardziej klarowny. Do bulionu dodaj sake, a jeśli jest za mało słony, dolej także nieco sosu sojowego.
Tak przygotowanym bulionem zalej przygotowany w miskach makaron. Do każdej porcji dodaj według uznania ulubione składniki: smażone tofu, suszone glony pocięte na kawałki, mięso z bulionu, czy też posiekany szczypiorek, grzyby shiitake, kiełki fasoli mung oraz przekrojone jajko.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.