Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Zobacz wideo
Naleśniki po meksykańsku
Szpinak to dla wielu istna zmora z dzieciństwa. Wspomnienie tego zielonego warzywa wracało do niektórych w koszmarach. Po latach okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Z liści szpinaku możemy stworzyć przepyszne dania. Jednym z nich jest pożywna zupa szpinakowa, która pomoże skutecznie odczarować warzywo.
Zupa szpinakowa - przepis. Smaczna zupa, która ma masę witamin
Lista zalet szpinaku jest bardzo długa. Można przyrządzać go na różne sposoby i łączyć go z ulubionym dodatkami. Ciekawie smakuje także ciasto, w którym jest on głównym składnikiem. Warzywo to bomba witaminowo-minerałowa. Znajdziemy w nim mnóstwo składników odżywczych, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Szpinak jest również źródłem błonnika pokarmowego - wspomaga więc pracę jelit.
Jakie składniki są potrzebne, by przygotować zupę szpinakową? Niezbędne są:
- 100 g szpinaku - może być świeże warzywo lub szpinak mrożony,
- cebula,
- por,
- trzy marchewki,
- trzy pietruszki,
- szczypta oregano,
- 300 g ziemniaków,
- łyżka masła,
- trzy szklanki bulionu.
Zupa szpinakowa. Przepis, dzięki któremu łatwo przygotujesz danie
- Oczyść, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Opłucz je w zimnej wodzie. Marchewkę i pietruszkę dokładnie obierz.
- Obierz i pokrój cebulę, a następnie zeszklij ją na maśle w dużym garnku.
- Posiekaj jasnozieloną i białą część pora na plasterki. Wrzuć warzywo do naczynia. Dodaj szczyptę soli i smaż przez 4 minuty.
- Dorzuć ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę.
- Po minucie dolej bulion (musi być gorący) i zagotuj. Od razu po tym zmień moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.-
- Opłucz szpinak i dodaj go do zupy wraz z obranym ząbkiem czosnku. Najlepszy będzie szpinak w całości, niesiekany.
- Po dwóch minut od dodania czosnku i szpinaku, zdejmuj zupę z ognia. Zmiksuj blenderem, do uzyskania gładkiej masy.
Zupę szpinakową można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bagietką czosnkową. Możesz ozdobić ją kleksem z kwaśnej śmietany lub dorzucić prażone pestki dyni. Będzie smakować idealnie na Wielkanoc!