Zupa szpinakowa będzie idealną alternatywą na Wielkanoc. Ma nietypowy kolor, ale smakuje obłędnie

Uwielbia towarzystwo grzanek czosnkowych, jest witaminową bombą, a do tego obłędnie smakuje. Zupa szpinakowa z tego przepisu jest banalna w przygotowaniu. Dodatkowo będzie znakomitą alternatywą na Wielkanoc.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Szpinak to dla wielu istna zmora z dzieciństwa. Wspomnienie tego zielonego warzywa wracało do niektórych w koszmarach. Po latach okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Z liści szpinaku możemy stworzyć przepyszne dania. Jednym z nich jest pożywna zupa szpinakowa, która pomoże skutecznie odczarować warzywo.

Jamie Olivier Jamie Oliver zamyka restaurację w Rosji. A to nie koniec

Zupa szpinakowa - przepis. Smaczna zupa, która ma masę witamin

Lista zalet szpinaku jest bardzo długa. Można przyrządzać go na różne sposoby i łączyć go z ulubionym dodatkami. Ciekawie smakuje także ciasto, w którym jest on głównym składnikiem. Warzywo to bomba witaminowo-minerałowa. Znajdziemy w nim mnóstwo składników odżywczych, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Szpinak jest również źródłem błonnika pokarmowego - wspomaga więc pracę jelit.

Jakie składniki są potrzebne, by przygotować zupę szpinakową? Niezbędne są:

  • 100 g szpinaku - może być świeże warzywo lub szpinak mrożony,
  • cebula,
  • por,
  • trzy marchewki,
  • trzy pietruszki,
  • szczypta oregano,
  • 300 g ziemniaków,
  • łyżka masła,
  • trzy szklanki bulionu.

Krupnik Krupnik - przepis, który pokochasz. Podpowiadamy, na jakim mięsie będzie najlepszy

Zupa szpinakowa. Przepis, dzięki któremu łatwo przygotujesz danie

  1. Oczyść, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Opłucz je w zimnej wodzie. Marchewkę i pietruszkę dokładnie obierz. 
  2. Obierz i pokrój cebulę, a następnie zeszklij ją na maśle w dużym garnku.
  3. Posiekaj jasnozieloną i białą część pora na plasterki. Wrzuć warzywo do naczynia. Dodaj szczyptę soli i smaż przez 4 minuty.
  4. Dorzuć ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę.
  5. Po minucie dolej bulion (musi być gorący) i zagotuj. Od razu po tym zmień moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.-
  6. Opłucz szpinak i dodaj go do zupy wraz z obranym ząbkiem czosnku. Najlepszy będzie szpinak w całości, niesiekany.
  7. Po dwóch minut od dodania czosnku i szpinaku, zdejmuj zupę z ognia. Zmiksuj blenderem, do uzyskania gładkiej masy.

Zupę szpinakową można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bagietką czosnkową. Możesz ozdobić ją kleksem z kwaśnej śmietany lub dorzucić prażone pestki dyni. Będzie smakować idealnie na Wielkanoc! 

Więcej o: