Przepis na sałatkę jarzynową według Ani Starmach. Dodaj ten jeden składnik, a sałatka zyska charakteru

Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk wśród sałatek. Jest często przygotowywana na wiele okazji, w tym święta. Przepis według Ani Starmach, sprawi, że sałatka zasmakuje gościom i całej rodzinie. Dodając jeden składnik, sprawisz, że sałatka nabierze charakteru.

Więcej przepisów na świąteczne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek, jajka, domowe wędliny i świąteczne wypieki. Sałatki również wpisują się w tradycję. Klasyczna sałatka jarzynowa jest pyszna, i każdy ją lubi. Jest wiele wersji i przepisów tego świątecznego klasyka. Przepis Ani Starmach zagwarantuje udaną i smaczną sałatkę jarzynową nie tylko na święta. Sprawdź jak ją przygotować i jaki składnik nadaje charakteru.

Więcej sprawdzonych przepisów na dania wielkanocne znajdziesz w naszym artykule: Potrawy na Wielkanoc. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Postaw nie tylko na klasyki

Sałatka jarzynowa - sekret tkwi w produktach

Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i gotowe. Jednak kluczem idealnego smaku są odpowiednie produkty i zachowane proporcje. Przygotowując sałatkę, nie możesz zapomnieć o dodaniu ogórka kiszonego, którego smak idealnie podkreśli pozostałe warzywa. Najlepiej sprawdzą się świeże, pochodzące z dobrego źródła składniki. Domowy majonez i ekologiczne warzywa sprawią, że smak będzie obłędny. Warto więc poświęcić dłuższą chwilę na zakupach i wybrać dobre produkty. Wysiłek przyniesie gwarantowany efekt i zadowolenie wśród gości i najbliższych. 

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Przepis na sałatkę jarzynową według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 twarde jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • mały korzeń selera
  • puszka zielonego groszku
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Marchew, pietruszkę i ziemniaki zalewamy osoloną wodą i gotujemy przez około 45 minut.

Ugotowane, miękkie warzywa należy pokroić w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone jabłka i ogórki. Groszek odcedzamy i dodajemy do całości.

W osobnym kubeczku łączymy śmietanę z majonezem, musztardą i chrzanem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Dodajemy do warzyw i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, by smaki się przegryzły.

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: