Więcej przepisów na świąteczne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek, jajka, domowe wędliny i świąteczne wypieki. Sałatki również wpisują się w tradycję. Klasyczna sałatka jarzynowa jest pyszna, i każdy ją lubi. Jest wiele wersji i przepisów tego świątecznego klasyka. Przepis Ani Starmach zagwarantuje udaną i smaczną sałatkę jarzynową nie tylko na święta. Sprawdź jak ją przygotować i jaki składnik nadaje charakteru.
Więcej sprawdzonych przepisów na dania wielkanocne znajdziesz w naszym artykule: Potrawy na Wielkanoc. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Postaw nie tylko na klasyki
Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i gotowe. Jednak kluczem idealnego smaku są odpowiednie produkty i zachowane proporcje. Przygotowując sałatkę, nie możesz zapomnieć o dodaniu ogórka kiszonego, którego smak idealnie podkreśli pozostałe warzywa. Najlepiej sprawdzą się świeże, pochodzące z dobrego źródła składniki. Domowy majonez i ekologiczne warzywa sprawią, że smak będzie obłędny. Warto więc poświęcić dłuższą chwilę na zakupach i wybrać dobre produkty. Wysiłek przyniesie gwarantowany efekt i zadowolenie wśród gości i najbliższych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Marchew, pietruszkę i ziemniaki zalewamy osoloną wodą i gotujemy przez około 45 minut.
Ugotowane, miękkie warzywa należy pokroić w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone jabłka i ogórki. Groszek odcedzamy i dodajemy do całości.
W osobnym kubeczku łączymy śmietanę z majonezem, musztardą i chrzanem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Dodajemy do warzyw i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, by smaki się przegryzły.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.