• Link został skopiowany

Przepis na sałatkę jarzynową według Ani Starmach. Dodaj ten jeden składnik, a sałatka zyska charakteru

Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk wśród sałatek. Jest często przygotowywana na wiele okazji, w tym święta. Przepis według Ani Starmach, sprawi, że sałatka zasmakuje gościom i całej rodzinie. Dodając jeden składnik, sprawisz, że sałatka nabierze charakteru.
Świąteczna sałatka jarzynowa
Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Więcej przepisów na świąteczne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek, jajka, domowe wędliny i świąteczne wypieki. Sałatki również wpisują się w tradycję. Klasyczna sałatka jarzynowa jest pyszna, i każdy ją lubi. Jest wiele wersji i przepisów tego świątecznego klasyka. Przepis Ani Starmach zagwarantuje udaną i smaczną sałatkę jarzynową nie tylko na święta. Sprawdź jak ją przygotować i jaki składnik nadaje charakteru.

Więcej sprawdzonych przepisów na dania wielkanocne znajdziesz w naszym artykule: Potrawy na Wielkanoc. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Postaw nie tylko na klasyki

Sałatka jarzynowa - sekret tkwi w produktach

Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i gotowe. Jednak kluczem idealnego smaku są odpowiednie produkty i zachowane proporcje. Przygotowując sałatkę, nie możesz zapomnieć o dodaniu ogórka kiszonego, którego smak idealnie podkreśli pozostałe warzywa. Najlepiej sprawdzą się świeże, pochodzące z dobrego źródła składniki. Domowy majonez i ekologiczne warzywa sprawią, że smak będzie obłędny. Warto więc poświęcić dłuższą chwilę na zakupach i wybrać dobre produkty. Wysiłek przyniesie gwarantowany efekt i zadowolenie wśród gości i najbliższych. 

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Przepis na sałatkę jarzynową według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 twarde jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • mały korzeń selera
  • puszka zielonego groszku
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Marchew, pietruszkę i ziemniaki zalewamy osoloną wodą i gotujemy przez około 45 minut.

Ugotowane, miękkie warzywa należy pokroić w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone jabłka i ogórki. Groszek odcedzamy i dodajemy do całości.

W osobnym kubeczku łączymy śmietanę z majonezem, musztardą i chrzanem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Dodajemy do warzyw i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, by smaki się przegryzły.

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: