Idealny schabowy według Magdy Gessler. Kluczowa prosta marynata i trochę cierpliwości

Kto nie kocha chrupiących schabowych z ziemniaczkami i surówką? Jeśli tak samo jak my masz ochotę na pysznego kotleta to koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Większość nas zajada je podczas niedzielnych obiadów. Ich sekretem jest panierka oraz sam proces przygotowania. Jeśli zastanawiasz się dlaczego twoje kotlety nie są tak chrupiące to koniecznie sięgnij po schabowego według Magdy Gessler. Rozpływa się w ustach i smakuje jak z najlepszej restauracji. Do dzieła!

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Czego potrzebujesz do przygotowania schabowych?

  • kotlety schabowe (3-4 sztuki)
  • mleko (250 ml)
  • cebulka
  • pieprz, sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • jajka

Jak zrobić chrupiące schabowe?

  1. Schabowe rozbij za pomocą tłuczka na cieńsze kotlety. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Kotlety wrzuć do miski, dodaj pokrojoną cebulę i całość zalej szklanką mleka. Włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Po dwóch godzinach wyciągnij kotlety z lodówki, osusz z marynaty.
  4. Następnie przygotuj 3 miski do panierowania kotletów. W pierwszej roztrzep jajko z odrobiną mleka, soli i pieprzu. Do drugiej wsyp bułkę tartą, a do ostatniej mąkę.
  5. Schabowe obtocz najpierw w mące, potem w jajku a na samym końcu w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron aż nabiorą złocistego koloru.

Z czym najlepiej smakują domowe schabowe?

Oczywiście klasycznie z ziemniaczkami i surówką domowej roboty. Ich smak, chrupkość to kwintesencja domowego obiadu jak u babci. Jeśli nie masz ochoty na gotowane ziemniaki to śmiało możesz je zastąpić pieczonym frytkami, warzywami lub bukietem surówek. Możesz śmiało zrobić więcej i zjeść na drugi dzień. Smakują równie dobrze. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.