Ponadczasowe ziemniaki z piekarnika. Przepis na proste i chrupiące danie. Wykorzystaj ten dodatek

Potrzebujecie pomysłu na prostą i szybką potrawę? Przedstawiamy więc ziemniaki z piekarnika. Przepis, dzięki któremu je wykonacie, jest niesamowicie intuicyjny. Danie to bardzo polubi się z klasycznym sosem czosnkowym.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Domowe frytki belgijskie

Mówi się, że ziemniaki to magiczne warzywa, bo można stworzyć z nich coś wyjątkowego. Przyrządzamy je na różne sposoby, a każde danie smakuje inaczej. Nasi przodkowie wykorzystywali je do produkcji napojów wyskokowych. My jednak mamy dla was propozycję na ciekawe danie - ziemniaki z piekarnika. Przepis jest banalnie prosty. Pozwól sobie na małe szaleństwo kulinarne.

Zapiekanka ziemniaczanaPrzepis na szybki obiad - chrupiąca zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki z piekarnika. Przepis na sycącą przekąskę

Pieczenie tych warzyw najczęściej kojarzy nam się z frytkami. To o wiele zdrowszy sposób obróbki termicznej niż smażenie na głębokim tłuszczu. Jednakże takie danie może się kiedyś znudzić. Na całe szczęście ziemniaki można przyrządzić również w inny sposób, na przykład pokroić w kostkę lub talarki i posypać ulubionymi ziołami. Tak upieczone warzywo będzie chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku. 

Ziemniaki z piekarnika. Przepis z mnóstwem przypraw

Potrzebne Ci będą:

  • 1kg ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: kminek, pieprz, papryka słodka, sól, papryka ostra, oregano,
  • świeży tymianek.

Koktajl ze szpinakiemKoktajl ze szpinakiem, który dodaje energii i pomaga schudnąć. Pamiętaj o tym składniku

Ziemniaki z piekarnika. Przepis na danie, które spodoba się najmłodszym

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Opłukaj je kilka razy w zimnej wodzie.
  2. W średniej misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i olejem.
  3. Połącz marynatę z warzywami.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej ziemniaki. Posyp je świeżym tymiankiem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niej blaszkę. Piecz przez 40 minut. 
  6. Kilka razy wymieszaj ziemniaki, by dobrze się upiekły.
  7. Podawaj z ulubionym dipem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: