-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na naleśniki. Żeby były miękkie i elastyczne, przyda się kawałek masła
Przepis na naleśniki. Żeby były miękkie i elastyczne, przyda się kawałek masła
Któż z nas nie kocha naleśników? Te pyszne, cienkie placuszki świetnie nadają się na śniadanie, wytrawny lub słodki obiad, lub kolację w rodzinnym gronie. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty, a my dziś zdradzimy sekret, który sprawi, że naleśniki będą idealne - cienkie i elastyczne. Dodatek masła jest tutaj kluczowy.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chcesz zrobić idealnie cienkie i pyszne naleśniki? Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na naleśniki z masłem, które są elastyczne i nie pękają podczas zawijania, idealnie zatem sprawdzą się do krokietów lub jako naleśniki faszerowane. W czym tkwi sekret? W dodatku masła.
Naleśniki - przepis
Potrzebne składniki:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 0,5 wody gazowanej
- 10 dag rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Idealne naleśniki - jak je zrobić?
- Zacznij od podgrzania masła w rondelku. Podgrzewaj je, aż się rozpuści, ale nie doprowadź do zagotowania. Następnie odstaw, by przestygło.
- Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj, jajka, mleko oraz wodę i sól i całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Do ciasta naleśnikowego dodaj rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, by gluten spęczniał.
- Patelnię porządnie rozgrzej. Dodaj odrobinę masła. Następnie chochelką nakładaj porcję ciasta i dokładnie rozprowadź po całej patelni. Smaż na apetyczny, żółty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami - na słodko lub na wytrawnie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.