Owiany złą sławą szpinak zjednuje sobie coraz więcej wymagających podniebień. I słusznie, bo ma wiele walorów, które warto wykorzystać w kuchni. Jego niska wartość energetyczna, a także duża zawartość witamin sprawia, że warto włączyć go do swojego codziennego menu. Jedną z popularnych i chętnie odtwarzanych receptur jest rolada szpinakowa z łososiem i serkiem almette, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jak ją przygotować?
Jeśli szukasz pomysłów na więcej prostych w przygotowaniu przystawek, skorzystaj z przepisów na Gazeta.pl!
Popularność tej świetnej przekąski związana jest nie tylko z jej smakiem. Do wykonania rolady szpinakowej potrzeba tylko kilku składników:
Przyprawy:
Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem i serkiem almette? To proste!
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Czosnek przepuść przez praskę i wrzuć na patelnię, a gdy się lekko przyrumieni, dodaj szpinak. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając, poczekaj, aż z patelni odparuje woda. Całość dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie możesz dodać gałkę muszkatołową lub ulubione zioła. Gdy cała woda odparuje odstaw szpinak do wystudzenia. Gdy nieco ostygnie zblenduj go na gładką masę.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno (możesz dodać do nich odrobinę soli). Żółtka oraz mąkę dokładnie wymieszaj z wystudzonym i zblendowanym szpinakiem. Do tak przygotowanej masy dodaj ubite białka. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, by masa połączyła się, ale nie straciła swojej objętości.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na jej powierzchni delikatnie rozprowadź masę szpinakową. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut używając trybu góra-dół. Nie używaj termoobiegu, aby nie wysuszyć ciasta. Dzięki temu pozostanie ono elastyczne i łatwiej będzie zwinąć je w roladę.
Upieczoną masę odstaw do wystudzenia. Dobrym pomysłem będzie także delikatne odklejenie ciasta od papieru do pieczenia, jest to bowiem znacznie łatwiejsze, gdy masa jest jeszcze ciepła. Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj serek naturalny. Świetnie sprawdzi się tutaj serek kanapkowy. Serek wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny, możesz dodać do niego także zioła lub starty chrzan (warto wspomnieć, że zamiast serka naturalnego można sięgnąć po smakowy m.in. właśnie chrzanowy).
Rozprowadź przygotowany serek na powierzchni wystudzonej masy szpinakowej. Na wierzchu ułóż łososia i delikatnie zwiń ciasto w roladę. Masa powinna przylegać dość ciasno. Tak przygotowaną roladę owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem pokrój roladę w plastry.
Możesz przygotować szpinakową roladę z ulubioną wędliną, serem lub po prostu posmarować ją serkiem almette, nie dodając do niej łososia. Szpinakowe ciasto posmarowane serkiem kanapkowym będzie także doskonale komponowało się z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. W tej roli świetni sprawdzą się ogórki szklarniowe, papryka, a nawet seler naciowy. W każdej z wersji to świetna przekąska na imprezę!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.