Makaron z krewetkami - przepis na lekki i wyrafinowany obiad. Dodaj odrobinę białego wina, a smak będzie obłędny

Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Dania są lekkie, niskokaloryczne, a przede wszystkim zdrowe i smaczne. Podstawą diety są rybi i owoce morza, warzywa, oliwa i aromatyczne zioła. Nie brakuje też aromatycznych domowych win, które wzbogacają smak potraw.

Więcej przepisów dania kuchni śródziemnomorskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia śródziemnomorska bogata jest w owoce morza. Nierozłącznym elementem jest też makaron, którego przygotowanie Włosi uważają za prawdziwą sztukę. Efektem połączenia tych popularnych produktów jest makaron z krewetkami. Jest smaczny, aromatyczny i lekki. Przygotowanie dania jest bardzo proste, lecz o jego smaku decydują składniki, które powinny być świeże i najlepszej jakości.

Makaron z krewetkami - sekret tkwi w prostocie

Do przygotowania makaronu z krewetkami nie potrzebujemy wielu produktów, jednak powinny być one bardzo starannie dobrane, by danie było lekkie i pyszne. Bazą naszego dania jest oczywiście makaron - świetnie sprawdzi się tagliatelle lub spaghetti. Kolejnym ważnym składnikiem są krewetki. Najlepiej smakują te świeże, jest to niestety bardzo ciężko dostępny produkt, więc wybierając te mrożone, zwróć uwagę na producenta i pochodzenie. Białe wino dodane do naszego dania wzbogaci je i nada aromatu.

Zobacz wideo Spaghetti alla Norma

Makaron z krewetkami - przepis

Składniki:

  • 12 krewetek
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół lampki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Jeśli korzystamy z mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić, następnie obrać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Jeśli nasze krewetki zawierają jelitko należy je usunąć, nacinając wypukły grzbiet i oczyścić za pomocą wykałaczki. Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. 

Makaron gotujemy al dente według zaleceń producenta. Zachowujemy ½ szklanki wody z makaronu.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy plasterki czosnku oraz chilli. Dodajemy masło i krewetki. Solimy i przez chwilę smażymy na dużym ogniu. Gdy całość nabierze kolorów i aromatu, wlewamy wino i dusimy. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone pomidorki. Często mieszamy, by uniknąć przypalenia. Dodajemy makaron i odłożoną wodę, dusimy i potrząsamy patelnią, by składniki się łączyły. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące prosto z patelni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA