Więcej przepisów na przepyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zbliża się Wielkanoc i z tej okazji mamy dla ciebie przepis na pyszną babkę cytrynową, która za sprawą dodatku maślanki jest wilgotna i delikatna. Jej przygotowanie jest banalne i poradzi sobie z nim nawet laik. Co należy zrobić? Przede wszystkim kolejności dodawania składników.
Babka cytrynowa - przepis idealny na każdą okazję
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 50 g miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 2 cytryn
- płaska łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka cytrynowa - sposób wykonania
- Przygotuj miskę i przełóż do niej ciepłe masło. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj skórkę z cytryny i nie przerywając miksowania, wbijaj po jednym jajku.
- Kiedy uzyskasz już krem, do miski przesiej mąkę oraz dodaj pozostałe składniki. Ponownie całość zmiksuj. Na koniec wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia. Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką, by ciasto nie przywarło. Następnie przelej ciasto do formy.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę cytrynową piecz przez ok. 35 minut. Upieczoną babkę udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.
Taka babka to prawdziwe niebo w gębie. Zrób ją na Wielkanoc, twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.