Przepis na babkę pachnącą cytrynami. Będzie maślana, jeśli dolejesz nietypowy składnik

Babka cytrynowa to wspaniały i uniwersalny wypiek, który zawsze się udaje i wspaniale pachnie cytrynami. Przepis na babkę cytrynową jest bardzo prosty, a dodatek maślanki sprawi, że będzie delikatna, wilgotna i absolutnie pyszna. Ten przepis musisz koniecznie poznać przed Wielkanocą.

Więcej przepisów na przepyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zbliża się Wielkanoc i z tej okazji mamy dla ciebie przepis na pyszną babkę cytrynową, która za sprawą dodatku maślanki jest wilgotna i delikatna. Jej przygotowanie jest banalne i poradzi sobie z nim nawet laik. Co należy zrobić? Przede wszystkim kolejności dodawania składników.

Babka cytrynowa - przepis idealny na każdą okazję

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 2 cytryn
  • płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka cytrynowa - sposób wykonania

  1. Przygotuj miskę i przełóż do niej ciepłe masło. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj skórkę z cytryny i nie przerywając miksowania, wbijaj po jednym jajku.
  2. Kiedy uzyskasz już krem, do miski przesiej mąkę oraz dodaj pozostałe składniki. Ponownie całość zmiksuj. Na koniec wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj formę do pieczenia. Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką, by ciasto nie przywarło. Następnie przelej ciasto do formy.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę cytrynową piecz przez ok. 35 minut. Upieczoną babkę udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.

Taka babka to prawdziwe niebo w gębie. Zrób ją na Wielkanoc, twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA