Szynka na Wielkanoc. Przepis na soczystą szynkę z sosem żurawinowo-grzybowym. Prostszy niż myślisz

Szynka na Wielkanoc 2022 powinna być aromatyczna i soczysta, ale liczy się też odpowiedni smak sosu. Szukasz sprawdzonego przepisu na święta? Zobacz, jak przygotować szynkę w towarzystwie grzybów i żurawiny.

Szynka wielkanocna - świąteczne smaki 

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim ze smakiem pokarmów ze święconki, szynka wielkanocna doskonale wpisuje się w to odświętne menu, ale to nie oznacza, że nie można podkręcić tradycyjnych smaków przy pomocy ciekawego sosu. Szynka wielkanocna doskonale odnajdzie się w grzybowo-żurawinowym sosie. Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej. Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci. 

Szynka wielkanocna - rodzaj mięsa

Z jakiego mięsa jest szynka wielkanocna? Warto wiedzieć, że ten rodzaj mięsa pozyskiwany jest z tuszy wieprzowej. W sklepie można kupić szynkę wieprzową surową z kością lub bez. Poza pieczeniami z szynki wyrabia się również wędliny

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jaka szynka na Wielkanoc - lista składników 

Jaka szynka na Wielkanoc sprawdzi się najlepiej? Dobrym wyborem będzie szynka peklowana, która jest bardzo smaczna i zachęca do zjedzenia aromatycznym zapachem i rumianą skórką. Taka szynka, wymaga tylko kilku składników, poniżej prezentujemy pełną listę produktów na szynkę oraz zalewę. Oto i one: 

Lista składników do szynki: 

  • szynka wieprzowa - 1,5 kg, 
  • miód - 2 małe łyżeczki, 
  • woda - 2 szklanki,
  • żurawina w słoiku - 100 g, 
  • sos grzybowy - (tu znajdziesz przepis na sos grzybowy) 
  • czerwone wino - 50 ml, 

Lista składników na zalewę: 

  • woda - 1 litr, 
  • goździki - 1 łyżeczka 
  • ziele angielskie - kilka ziaren, 
  • pieprz czarny - 1 łyżeczka, 
  • liść laurowy - 2 listki, 
  • natka pietruszki - 1 pęczek, 
  • sól morska. 

Szynka peklowana - przepis krok po kroku 

Przygotowanie szynki peklowanej wielkanocnej może być prostsze, niż myślisz. Przygotowaliśmy sprawdzoną recepturę:

  • Na początku wszystkie składniki na zalewę łączymy i gotujemy przez jedną minutę. 
  • W kolejnym kroku szynkę przekładamy do zalewy i marynujemy przez całą dobę. 
  • Po upływie tego czasu mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką wody i piec przez godzinę w temperaturze 130 stopni. 
  • Następnie szynkę smarujemy miodem i pieczemy do zarumienienia w temperaturze 200 stopni. 
  • Po wyjęciu z piekarnika szynkę należy odstawić. 
  • Teraz czas na wino, które wlewamy do małego rondelka, dodajemy wodę oraz sos z pieczenia i żurawinę. 
  • Do powstałej masy dodajemy sos grzybowy i gotujemy, mieszając przez 5 minut. 
  • Szynkę po upieczeniu serwujemy z sosem żurawinowo-grzybowym. 

Rodzaje szynki na Wielkanoc - inne pyszne pomysły 

Jakie inne rodzaje szynki na Wielkanoc będą odpowiednie? Poniżej znajdziesz listę alternatywnych przepisów, które warto przetestować w nadchodzące święta:  

Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.