Szynka wielkanocna - świąteczne smaki
Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim ze smakiem pokarmów ze święconki, szynka wielkanocna doskonale wpisuje się w to odświętne menu, ale to nie oznacza, że nie można podkręcić tradycyjnych smaków przy pomocy ciekawego sosu. Szynka wielkanocna doskonale odnajdzie się w grzybowo-żurawinowym sosie. Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej. Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci.
Mięsa na Wielkanoc - soczysty punkt świątecznego obiadu. Mamy sprawdzone przepisy
Szynka wielkanocna - rodzaj mięsa
Z jakiego mięsa jest szynka wielkanocna? Warto wiedzieć, że ten rodzaj mięsa pozyskiwany jest z tuszy wieprzowej. W sklepie można kupić szynkę wieprzową surową z kością lub bez. Poza pieczeniami z szynki wyrabia się również wędliny.
Zobacz wideo
Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!
Jaka szynka na Wielkanoc - lista składników
Jaka szynka na Wielkanoc sprawdzi się najlepiej? Dobrym wyborem będzie szynka peklowana, która jest bardzo smaczna i zachęca do zjedzenia aromatycznym zapachem i rumianą skórką. Taka szynka, wymaga tylko kilku składników, poniżej prezentujemy pełną listę produktów na szynkę oraz zalewę. Oto i one:
Lista składników do szynki:
- szynka wieprzowa - 1,5 kg,
- miód - 2 małe łyżeczki,
- woda - 2 szklanki,
- żurawina w słoiku - 100 g,
- sos grzybowy - (tu znajdziesz przepis na sos grzybowy)
- czerwone wino - 50 ml,
Lista składników na zalewę:
- woda - 1 litr,
- goździki - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - kilka ziaren,
- pieprz czarny - 1 łyżeczka,
- liść laurowy - 2 listki,
- natka pietruszki - 1 pęczek,
- sól morska.
Szynka peklowana - przepis krok po kroku
Przygotowanie szynki peklowanej wielkanocnej może być prostsze, niż myślisz. Przygotowaliśmy sprawdzoną recepturę:
- Na początku wszystkie składniki na zalewę łączymy i gotujemy przez jedną minutę.
- W kolejnym kroku szynkę przekładamy do zalewy i marynujemy przez całą dobę.
- Po upływie tego czasu mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką wody i piec przez godzinę w temperaturze 130 stopni.
- Następnie szynkę smarujemy miodem i pieczemy do zarumienienia w temperaturze 200 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika szynkę należy odstawić.
- Teraz czas na wino, które wlewamy do małego rondelka, dodajemy wodę oraz sos z pieczenia i żurawinę.
- Do powstałej masy dodajemy sos grzybowy i gotujemy, mieszając przez 5 minut.
- Szynkę po upieczeniu serwujemy z sosem żurawinowo-grzybowym.
Sałatki na Wielkanoc 2022 - lekki wymiar smaku. Mamy dwa wiosenne przepisy
Rodzaje szynki na Wielkanoc - inne pyszne pomysły
Jakie inne rodzaje szynki na Wielkanoc będą odpowiednie? Poniżej znajdziesz listę alternatywnych przepisów, które warto przetestować w nadchodzące święta:
Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt