Barszcz ukraiński - co zrobić, żeby wyszedł idealny? Mamy kilka wskazówek

Gotowaliście już samodzielnie barszcz ukraiński? Tę pyszną i pożywną zupę można bez problemu zrobić samodzielnie. Mamy dla was kilka wskazówek co zrobić, by barszcz wyszedł jeszcze lepszy.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej

Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, która w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej. Przepisy różnią się zarówno w różnych regionach Ukrainy, jak i w Polsce. My dziś podpowiemy, co zrobić, by podkręcić jego smak i wygląd.

Barszcz ukraiński - z czego się robi?

Barszcz ukraiński to sycąca zupa pełna różnych warzyw. Do najważniejszych składników należą oczywiście buraki, kapusta i pomidory lub przecier pomidorowy. Zwykle dodaje się także fasolę, ziemniaki oraz paprykę, dzięki temu smak jest bogaty i różnorodny. Przepis na barszcz ukraiński znajdziecie poniżej.

Barszcz ukraiński - wywar

Tradycyjnie barszcz ukraiński przygotowuje się na wywarze mięsnym. Dzięki temu zyskuje on na kaloryczności i staje się bardziej sycący. Najłatwiejszym sposobem na podkręcenie smaku barszczu jest wybranie doskonałej jakości mięsa. Może to być kurczak i indyk lub żeberka wieprzowe, ale ciekawym pomysłem jest wykorzystanie wywaru z mięsa gęsi lub kaczki.

Barszcz ukraiński można oczywiście zrobić także w wersji bezmięsnej. Jeśli zdecydujecie się na takie wykonanie, nie zapomnijcie dodać do zupy porcji oleju lub masła.

Barszcz ukraiński - wskazówki

Aby podkręcić smak tradycyjnego barszczu ukraińskiego, można dodać kilka składników, które na pewno macie w kuchni.

Jeśli dodacie do zupy obrane jabłko, nabierze ona delikatnego, słodko-kwaśnego posmaku. Wystarczy dorzucić owoc podczas gotowania. Możecie też zamiast octu lub soku z cytryny wykorzystać zdrowy ocet jabłkowy, który także poprawi smak zupy.

Wielbiciele intensywnych smaków powinni zwrócić uwagę na czosnek w przepisie. Aby był on wyrazisty, należy nie tyle wrzucić go do gotującego się bulionu, ale przecisnąć go przez praskę i dodać na sam koniec. Dzięki temu smak będzie ostrzejszy i bardziej wyrazisty.

Zobacz wideo Pielmieni

Aby barszcz ukraiński miał idealny kolor, pamiętajcie, by kwaśny dodatek (sok z cytryny lub ocet) dodać na sam koniec, po zagotowaniu zupy. Dzięki temu nie będzie ona ciemnieć. Jeśli kolor jest mało intensywny, z pomocą przyjdzie dodatek jeszcze jednego buraka, który odda kolor zupie.

Macie ochotę na barszczyk w wersji supersycącej i trochę tłuściejszej niż zwykle? Usmażcie kawałki słoniny na patelni i podajcie do zupy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA