Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Domowe pierogi to jedno z dań, które nieodłącznie kojarzy nam się z pełną smaków i aromatów kuchnią mamy i babci. Niezależnie, czy wolicie jeść pierogi na słodko czy na słono, aby wyszły pyszne, musicie przygotować idealne ciasto. Podpowiadamy, jakich składników użyć.
Ciasto na pierogi powinno być cienkie i miękkie, ale jednocześnie na tyle trwałe, by dobrze chronić farsz. Jest wiele technik i wskazówek, co zrobić, by takie wyszło: niektórzy dodają do niego masło lub olej, inni zaparzają wodę, bardzo częstym składnikiem jest także jajko.
Tymczasem najlepsze ciasto na pierogi składa się tylko z dwóch składników: mąki i letniej wody. Można też dodać odrobinę soli. Na kilogram mąki wystarczy około 250 ml wody. Najlepiej oczywiście wlewać go porcjami, pomału, aby w razie czego w odpowiednim momencie przestać ją dodawać. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby stało się gładkie i dało się ładnie formować.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kółka i nakładamy na nie porcje farszu. Zlepiamy brzegi i wrzucamy na wrzącą wodę. Pierogi gotujemy przez 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Jedną z osób, która bardzo zwraca uwagę na składniki ciasta na pierogi jest słynna restauratorka Magda Gessler. Podczas degustacji pierogów w programach kulinarnych z łatwością jest w stanie wykryć, co zostało użyte do przygotowania ciasta.
Dodatek jajek sprawi, że ciasto na pierogi będzie za grube i za twarde. Jeśli do tego zrobimy je z małą ilością farszu, wyjdą niesmaczne.
Gdy do ciasta dodamy olej lub inny tłuszcz, ciasto wyjdzie zbyt tłuste. Jeżeli chcemy zapobiec sklejaniu się pierożków ze sobą, natłuśćmy je, ale dopiero po ugotowaniu. Wtedy odrobina masła lub kapka oleju jest jak najbardziej przydatna.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.