Biała kiełbasa na Wielkanoc - aromatyczny przepis na błyskawiczne świąteczne danie

Biała kiełbasa na Wielkanoc to pełnoprawne danie, które sprawdzi się na świąteczny obiad. Białą kiełbasę można też podać podczas świątecznego śniadania lub jako dodatek do zupy. Szczegóły poniżej.

Do czego biała kiełbasa na Wielkanoc? Smaczne duety 

Zastanawiasz się, do czego biała kiełbasa pasuje najlepiej? Wszystko zależy od świątecznego menu. Biała kiełbasa sprawdzi się podczas śniadania na przykład z dodatkiem pieczywa czosnkowego, ale też jako samodzielne danie z ziemniakami i sałatką. Białą kiełbasę można dodać też do świątecznego żurku lub białego barszczu. Idealnie smakuje pieczona w piekarniku z cebulką, zachęca wtedy do zjedzenia ładnie zarumienioną skórką. 

Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Lista składników, których będzie potrzebować 

Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc, aby smakowała wszystkim domownikom i świątecznym gościom? Zacznij od sporządzenia listy potrzebnych składników. Jednak zanim przejdziemy do zakupów, najpierw warto sprawdzić, czy aby na pewno nie mamy potrzebnych produktów w domu. Oto lista zawierająca wszystkie składniki:

  • surowa biała kiełbasa - 1 kg, 
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki sosu sojowego, 
  • cebula - 2 sztuki, 
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Wielkanocna biała kiełbasa - przepis krok po kroku 

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać wielkanocna biała kiełbasa, nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych, wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu. Krótka lista składników oraz prosty przepis sprawiają, że jest to bardzo popularne danie na święta. Przepis na wielkanocną białą kiełbasę krok po kroku prezentujemy poniżej:

  • Na początek należy posiekać cebulę, którą następnie zalewamy olejem i sosem sojowym. Na koniec pierwszego etapu doprawiamy kiełbasę przy pomocy soli i pieprzu. 
  • Teraz kiełbasę nakłuwamy widelcem, następnie przechodzimy do macerowania w oleju i sosie sojowym z cebulą. Na koniec białą kiełbasę wstawiamy do lodówki na całą noc. 
  • Rano należy przełożyć białą kiełbasę z zalewą do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 h.  Połowę czasu pieczenia naczynie powinno być szczelnie przykryte, później należy zdjąć pokrywę. Czekamy do momentu, aż kiełbasa z cebulą się zarumienią. 

Jak podać białą kiełbasę na Wielkanoc i czym podkręcić smak? 

Jak podać białą kiełbasę na Wielkanoc? Na gorąco w towarzystwie musztardy francuskiej. Niektórzy dodają też odrobinę miodu lub żurawinę. Mdły kolor na talerzu warto urozmaicić listkiem sałaty lub koktajlowym pomidorkiem. 

Biała kiełbasa na Wielkanoc - przepisy

Jak jeszcze można przygotować białą kiełbasę na Wielkanoc? Oto kilka prostych przepisów:

Zobacz też: Sałatki na Wielkanoc 2022 - lekki wymiar smaku. Mamy dwa wiosenne przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.