Kasza manna na mleku to dobry pomysł na śniadanie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Ogromną zaletą tego posiłku jest nie tylko szybki czas przygotowania, ale także jego uniwersalność, kaszę mannę na mleku można bowiem urozmaicać o różnorodne dodatki, dzięki czemu za każdym razem może smakować nieco inaczej.
Więcej smacznych pomysłów na zdrowe śniadania znajdziesz na Gazeta.pl
Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy tylko kilku składników:
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do gotującego się mleka powoli dodajemy cukier oraz kaszę mannę przez cały czas energicznie mieszając. Gdy kasza napęcznieje, wyłączamy gaz i mieszamy jeszcze przez chwilę, aż do osiągnięcia pożądanej, kremowej konsystencji.
Tak przygotowaną kaszę mannę na mleku przekładamy do przygotowanych miseczek. Danie uzupełniamy o ulubione dodatki. Tak przygotowana kasza manna świetnie komponuje się ze świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami, orzechami, a także z domowej roboty dżemami.
Kasza manna na mleku to świetna alternatywa także dla deserów. Dzięki zawartości cennych witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, czy fosfor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a zawartość błonnika sprawia, że danie syci na długo. Dzięki temu, że kasza manna na mleku to danie lekkostrawne, jest ono także polecane osobom z niektórymi chorobami układu pokarmowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.