Kasza manna na mleku - proste danie, które przypomni smak dzieciństwa. Dorzuć owoce, dżem lub polej syropem

Znudziły ci się tradycyjne śniadania i szukasz nieco urozmaicenia w kuchni? Ten prosty przepis może być przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Jak przyrządzić najlepszą kaszę mannę na mleku?

Kasza manna na mleku to dobry pomysł na śniadanie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Ogromną zaletą tego posiłku jest nie tylko szybki czas przygotowania, ale także jego uniwersalność, kaszę mannę na mleku można bowiem urozmaicać o różnorodne dodatki, dzięki czemu za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

Więcej smacznych pomysłów na zdrowe śniadania znajdziesz na Gazeta.pl

Kasza manna na mleku – przepis

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy tylko kilku składników:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
  • ulubione dodatki: cynamon, rodzynki, daktyle, budyń, a nawet słodkie domowe dżemy czy owoce

Jak przygotować kaszę mannę na mleku? To proste!

Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do gotującego się mleka powoli dodajemy cukier oraz kaszę mannę przez cały czas energicznie mieszając. Gdy kasza napęcznieje, wyłączamy gaz i mieszamy jeszcze przez chwilę, aż do osiągnięcia pożądanej, kremowej konsystencji.

Tak przygotowaną kaszę mannę na mleku przekładamy do przygotowanych miseczek. Danie uzupełniamy o ulubione dodatki. Tak przygotowana kasza manna świetnie komponuje się ze świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami, orzechami, a także z domowej roboty dżemami.

Kasza manna na mleku – nie tylko na śniadanie

Kasza manna na mleku to świetna alternatywa także dla deserów. Dzięki zawartości cennych witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, czy fosfor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a zawartość błonnika sprawia, że danie syci na długo. Dzięki temu, że kasza manna na mleku to danie lekkostrawne, jest ono także polecane osobom z niektórymi chorobami układu pokarmowego.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.