Przepis na biszkopt z sześciu jaj. Wyjdzie delikatny i puszysty, jeśli dodasz jeden nietypowy składnik

Biszkopt to podstawa pysznych tortów i innych słodkich wypieków. Jego przygotowanie wydaje się banalne, jednak niestety biszkopt bywa kapryśny i nie chce rosnąć lub opada. Dziś mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu twój biszkopt będzie miękki i puszysty, a to wszystko za sprawą...octu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Od biszkoptu zaczyna się droga kulinarna wielu młodych gospodyń i chociaż wykonanie biszkoptu wydaje się łatwe, niejednej pani domu wizja zrobienia idealnego biszkoptu spędza sen z powiek. Od czego zacząć przygotowanie idealnego biszkoptu z 6 jaj? Po pierwsze od pozytywnego nastawienia, od tego zaczyna się każdy kulinarny sukces. Po drugie, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - wyjmij wcześniej jajka z lodówki. I po trzecie - odrobina octu. Ten dodatek zagwarantuje idealny wypiek, który będzie delikatny i nie opadnie.

Przepis na biszkopt z 6 jaj 

Składniki:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (typ 450)
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Biszkopt z 6 jaj - sposób wykonania

  1. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Następnie do piany stopniowo dodawaj cukier, i miksuj, aż uzyskasz błyszczącą, jednolitą masę.
  2. Do miseczki przełóż żółtka. Dodaj do nich ocet oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Ubite żółtka powinny szybko zacząć rosnąć. Następnie dodaj je do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj przesianą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  4. Przygotuj tortownicę i natłuść jej wnętrze masłem lub oliwą. Obsyp wnętrze tortownicy bułką tartą i ostrożnie wlej ciasto. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Biszkopt piecz przez pół godziny. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika, i ostudź biszkopt. Teraz spokojnie możesz go podzielić na blaty.

Taki biszkopt to gwarancja wyśmienitych tortów lub innych przekładanych ciast. Jeśli dotychczas miałeś problem z biszkoptem, koniecznie zapamiętaj ten przepis. Smacznego i powodzenia!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA