Kotlety mielone - przepis, który odczaruje znane danie. To nadzienie nada im włoskiego charakteru

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów. Przepis na kotlety mielone jest znany i lubiany, ale istnieje pewien sposób, by odczarować klasykę i nadać jej nowy, włoski wymiar. Dodatek suszonych pomidorów, sera oraz ziół spraw, że twoje kotlety mielone zaskoczą smakiem każdego fana nietuzinkowych smaków.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przejadły ci się już tradycyjne kotlety mielone? A może masz ochotę poszaleć i połączyć ze sobą tradycyjny smak polskiego obiadu z włoskim tonem? Jeśli tak, mamy dla ciebie przepis na kotlety mielone, które zaskoczą każdego fana wyrazistych smaków. Co należy kupić? Suszone pomidory i włoski ser.

Kotlety mielone - przepis okraszony włoską nutą

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (polecam użyć chudej szynki)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • ok. 50-60 g sera (mozzarelli lub gorgonzoli - wtedy smak będzie intensywniejszy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 7-8 suszonych pomidorów w zalewie
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie natka pietruszki

Kotlety mielone - sposób wykonania

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masła i dodaj drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zdejmij ją z ognia.
  2. Do miski przełóż mięso. Dodaj namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerkę, podsmażoną cebulę i przeciśnij czosnek. Następnie wbij jajko i masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem i włoskimi ziołami. Całość dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w niewielką kostkę. Ser pokrój w słupki lub większą kostkę. 
  4. Z masy mięsnej uformuj płaskiego kotleta. Na środek każdego z nich połóż kilka kawałków posiekanym pomidorów oraz kawałek sera. Następnie szczelnie zalep kotleta tak, by ser nie wypłynął podczas smażenia. Każdy kotlet dokładnie obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety mielone muszą smażyć się na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Takie mielone to bardzo ciekawa odskocznia od tradycyjnych kotletów. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, zainspiruj się naszym przepisem. Twoi bliscy będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.