Awokado - przepisy na sycące śniadania. Ten jeden składnik odmieni ich smak

Zastanawiasz się co zjeść na śniadanie? Sięgnij po zdrowe i sycące awokado w różnych wersjach. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdź!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie śniadania to dla większości ogromny wyczyn. Rano nie mamy siły na wymyślne potrawy, które zajmują mnóstwo czasu. Większość z nas stoi przed lodówką i zastanawia się po co sięgnąć. To najważniejszy posiłek dnia i warto aby był sycący, zdrowy i smaczny. Nasze przepisy cię zachwycą i gwarantujemy, że na stałe włączysz je do swojego menu. Do dzieła!

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Zapiekane awokado z jajkiem

Proste danie, które zrobisz dosłownie w kilkanaście minut. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników.

Składniki:

  • awokado (dojrzałe)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku:

  1. Przygotuj awokado, przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
  2. W środek po pestce wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na blaszkę lub do naczynia do zapiekania.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
  4. Piecz przez 10-15 min.

Pasta z awokado

Pasta z awokado z jajkami to jeden z tych przepisów, które zasmakują każdemu. Kremowa, delikatna konsystencja w towarzystwie świeżego pieczywa to kwintesencja udanego poranka.

Czego potrzebujesz?

  • awokado (koniecznie dojrzałe, 1-2 sztuki)
  • jajka (4 sztuki)
  • majonez (2 łyżki stołowe)
  • szczypiorek
  • pieprz, sól, czarnuszka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw jajka i ugotuj je na twardo.
  2. Następnie przygotuj awokado, przekrój na pół, pozbądź się pestki i rozgnieć je widelcem.
  3. Ugotowane jajka obierz, żółtka oddziel od białek. Żółtka wrzuć do awokado, rozgnieć i wymieszaj całość. Białka pokrój na małe kawałki i dodaj do reszty.
  4. Na sam koniec wrzuć szczypiorek, majonez oraz przyprawy. Całość wymieszaj i ciesz się smakiem.

Tost z awokado

Pieczywo na śniadanie lubi większość z nas. Chrupiąca grzanka z soczystym awokado, łososiem to przepis na dobry początek dnia.

Czego potrzebujesz?

  • pieczywo ( 2 kromki)
  • łosoś wędzony (2-3 plasterki)
  • awokado (dojrzałe)
  • jajko (1-2 sztuki)
  • masło
  • sól, pieprz

Tosty z awokado

  1. Na samym początku zajmij się pieczywem. Jeśli masz toster to włóż do tostera aby mogło się opiec. Jeśli nie to śmiało możesz to zrobić na patelni do grillowania.
  2. Następnie posmaruj upieczony chlebek masłem, połóż plasterki łososia, następnie pokrojone awokado. Na sam wierzch ułóż jajko (jeśli umiesz robić w koszulce to możesz taką wersję) jeśli nie to klasyczne sadzone z miękkim środkiem również będzie pyszne. Całość przypraw pieprzem i solą.
  3. Smacznego!

Nasze trzy pomysły na śniadania z awokado powinieneś wypróbować. Są pyszne, sycące i na długo zostają w pamięci. Ich smak oraz delikatność to przepis na idealny poranek. Do tego kubek świeżej kawy lub herbaty i od razu więcej energii! Do dzieła!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.