Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Dania orientalne cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Często odwiedzamy restauracje, w których serwuje się kuchnię indyjską, japońską czy izraelską. W menu wielu z nich możemy zauważyć, że serwują oni hummus. Teraz możemy zrobić swoją własną pastę z ciecierzycy. Jak się do tego zabrać? Co należy przygotować?
Skąd pochodzi słynna pasta na bazie ciecierzycy i tahini? Wybierzmy się w kulinarną i nieco legendarną podróż po świecie. Jedna z opowieści głosi, że hummus został wymyślony przez samego sułtana Saladyna. W XII wieku dowodził on armią, która wystąpiła przeciwko krzyżowcom i to właśnie w tym okresie stworzył niecodzienną przystawkę. Okazuje się jednak, że ów przysmak spożywany był również w innych krajach, na przykład w Izraelu i Libanie. Te dwa kraje prowadzą długi spór o pochodzenie przystawki. Obecnie zajadają się nią ludzie na całym świecie. Czy jesteście gotowi na domowy hummus? Przepis można nieco modyfikować, dodając ulubione warzywa lub zioła. Dzięki niemu możecie przetestować receptury z najdalszych zakątków świata.
Do zrobienia pasty będą potrzebne:
W przypadku, gdy wybierzesz ciecierzycę w puszce, odsącz ją z nadmiaru płynu i od razu zmiksuj z tahini, czosnkiem, oliwą, wodą i przyprawami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.