Więcej przepisów na wielkanocne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dobry zakwas to gwarancja smaku wielkanocnego żurku. Przygotowanie zakwasy jest banalne, chociaż warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zakwas potrzebuje czasu. Dziś mamy dla ciebie przepis na zakwas, który bez problemu zrobisz w domu. Już nie musisz poszukiwać butelek z zakwasem na półkach sklepowych - najlepszy zakwas to ten domowy, zrób i się przekonaj. Tylko pamiętaj o mące, jej typ nie może być niższy niż 1850.
Potrzebne składniki:
Ponadto: 500-600 ml wody, wyparzony słoik, gaza
Zakwas na żurek - sposób wykonania
Jeśli chcesz, by twój zakwas szybciej pracował, możesz mu w tym pomóc. Wystarczy, że dodasz łyżkę zakwasu chlebowego (lub skórkę z żytniego pieczywa) ewentualnie łyżkę z soku z ogórków kiszonych. Tak przygotowany zakwas to podstawa smaku polskiej Wielkanocy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.