Zakwas na żurek wielkanocny zrobisz bez problemu. Wystarczą 4 składniki, ale mąka musi być odpowiednia

Zakwas to absolutna podstawa idealnego wielkanocnego żurku. Bez niego smak tego dania jest jałowy i nijaki. Zakwas na żur bez problemu zrobisz samodzielnie, wystarczą tylko 4 składniki, w tym najważniejsza jest mąka. Do zakwasu musi być koniecznie żytnia o wysokim typie.

Więcej przepisów na wielkanocne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dobry zakwas to gwarancja smaku wielkanocnego żurku. Przygotowanie zakwasy jest banalne, chociaż warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zakwas potrzebuje czasu. Dziś mamy dla ciebie przepis na zakwas, który bez problemu zrobisz w domu. Już nie musisz poszukiwać butelek z zakwasem na półkach sklepowych - najlepszy zakwas to ten domowy, zrób i się przekonaj. Tylko pamiętaj o mące, jej typ nie może być niższy niż 1850.

szynka wieprzowaSzynka na Wielkanoc 2022. Przepis jest prostszy, niż myślisz

Zakwas na żurek - przepis, który musisz znać przed Wielkanocą

Potrzebne składniki:

  • 5 słusznych łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5-6 kilek ziela angielskiego

Ponadto: 500-600 ml wody, wyparzony słoik, gaza

Zakwas na żurek - sposób wykonania

  1. Do sterylnego i suchego słoja wsyp mąkę. Dodaj przecięte na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj.
  2. Słoik z zaczynem przykryj szczelnie gazą i połóż w jasnym, suchym miejscu, na przykład na kuchennym blacie. Teraz pozwól mu pracować.
  3. Zakwas powinien dojrzewać przez ok. tydzień. Codziennie należy go zamieszać. Kiedy zacznie uwalniać się charakterystyczny, kwaśny zapach, spróbuj zakwasu. Jeśli uznasz, że jest niedostatecznie kwaśny, daj mu jeszcze kilka dni.
  4. Gotowy zakwas przelej do butelek i trzymaj w lodówce. 

Kotlety schabowe. Przepis z lat 60.Przepis na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i majonezie

Jeśli chcesz, by twój zakwas szybciej pracował, możesz mu w tym pomóc. Wystarczy, że dodasz łyżkę zakwasu chlebowego (lub skórkę z żytniego pieczywa) ewentualnie łyżkę z soku z ogórków kiszonych. Tak przygotowany zakwas to podstawa smaku polskiej Wielkanocy.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: