Domowe ciasto z jabłkami - wychodzi zawsze pyszne i kruche. Sekret przepisu tkwi w owocach

Ciasto z jabłkami, zwane też jabłecznikiem lub szarlotką, to świetny pomysł na domowy deser. Jest bardzo smaczne, a przygotowanie go nie sprawi trudności nawet niedoświadczonym kucharzom. To idealny przepis na różne święta i spotkania rodzinne - z pewnością zasmakuje każdemu.

Więcej domowych wypieków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowe ciasto jabłkowe to pozycja lubiana zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Świetnie smakuje podane z lodami lub dodatkową kruszonką. Przepis jest naprawdę prosty, a składniki, których potrzebujesz, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. 

Jakie jabłka są najlepsze do ciasta? 

Smak ciasta z jabłkami zawdzięczamy oczywiście owocom. Wybierając je, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj jabłek - najlepiej smakują te kwaśne np. szara reneta, lobo czy gloster. W sezonie śmiało możemy też sięgnąć po papierówki. Podczas zakupów zwróć uwagę na jędrność owoców - powinny być twarde, niepoobijane, a skórka powinna ładnie lśnić. Do ciasta można użyć świeżych jabłek lub tych, które wcześniej przygotowaliśmy. Przygotowanie jabłek do ciast i deserów jest szczegółowo opisane w naszym artykule: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad.

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Przepis na domowe ciasto jabłkowe z kruszonką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 kg kruchych jabłek
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 100 g masła 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy w palcach. Tak przygotowaną kruszonkę formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Masło roztapiamy, by było płynne - najlepiej w kapeli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na najwyższych obrotach, by uzyskać gładką i jasną masę. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy ostudzone masło. Odstawiamy mikser i dodajemy małe porcje mąki, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita.

Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i kruszonkę. Owoce dodatkowo można posypać cynamonem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku przez kilka minut. Studzimy i odsypujemy cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.