Poznaj nasz szybki przepis na to ciasto, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, co możesz upiec jeśli w kuchni jest tylko mąka, budyń, cytryna i czekolada. Nazwa tego specyfiku nie wzięła się z jakichś braków – jest ona związana przede wszystkim z wyglądem tego ciasta, ale nie umniejsza to jego walorów smakowych. Sprawdź, jak pyszny może być nasz biedaczek.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki, czyli wszystko to, co możesz znaleźć w kuchennej spiżarni
Ciasto cytrynowe:
Składniki na krem budyniowy:
Składniki na polewę czekoladową:
Ciasto biedaczek, czyli aromatyczne połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego budyniu
Na samym początku zaczynamy od przygotowania ciasta cytrynowego. Potrzebujemy tortownicy o średnicy 24 cm, którą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie w dużej misce ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa. Kolejno cienkim strumieniem wlać do jajek olej i cały czas miksować, do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszać, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa. Ciasto przelać do tortownicy i wyrównać.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia – kolejno, zajmujemy się przygotowywaniem kremu budyniowego.
Mleko należy podgrzać w rondelku, pozostawiając na później ok. 100 ml. W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz resztą mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, dodać do niego przygotowaną masę jajeczną. Całość gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, tak aby powstał gęsty budyń bez grudek. Następnie odstawić do wystygnięcia.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puch, następnie stopniowo dodajemy do niego zimny budyń. Cały czas miksujemy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ciasto cytrynowe kroimy na dwa blaty. Jeden z nich wyłożyć na dno tortownicy, a na nim rozsmarować krem budyniowy. Przykryć go drugim blatem.
Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w rondelku i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączyły. Tak powstałą polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Nasze ciasto biedaczek będzie gotowe do jedzenia po schłodzeniu w lodówce przez około 2-3 godziny.
Z czym najlepiej smakuje domowe ciasto?
Własnoręcznie zrobiony biedaczek najlepiej smakuje z mocną i aromatyczną kawą w miłym towarzystwie. To szybkie ciasto posmakuje całej rodzinie. Jeśli lubisz bitą śmietanę lub lody, to śmiało możesz urozmaić serwowanie tego deseru i podać je z ciastem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.